Περισσότερους από 200 πυραύλους, πολλοί εξ αυτών βαλλιστικοί, εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, ως αντίποινα για της δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα.

Σειρήνες ακούγονταν επί πολλή ώρα σε ολόκληρο το Ισραήλ και χιλιάδες άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους και έτρεψαν σε καταφύγια να να προστατευτούν.

Εγινε γνωστό ότι από θραύσματα πυραύλων πολλά σημειώθηκαν πολλές ζημιές σε κτήρια στο Ισραήλ.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν απόψε ότι σχεδόν 600 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έγινε σε δύο κύματα, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

«Μόνο δύο τραυματίες αναφέρθηκαν σε όλο το Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική επίθεση στη χώρα», αναφέρουν οι Times oφ Israel, επικαλούμενοι την υπηρεσία ασθενοφόρων της χώρας, Magen David Adom.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι περιέθαλψε μόνο δύο άτομα, που τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ.

Αρκετοί άλλοι αντιμετωπίστηκαν για μικροτραυματισμούς, αφού έπεσαν ενώ έτρεχαν για να βρουν καταφύγιο, αλλά και για οξύ άγχος, προσθέτει η MDA.

Τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή δεν δέχθηκαν επίθεση

Η Washington Post αναφέρει, επικαλούμενη τρεις ανώνυμους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή δεν έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Ιρακινή ομάδα που συνδέεται με το Ιράν έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών βάσεων που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και την Συρία.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

23:20 «Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις εξελιξεις και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές στην περιοχή, προς αποφυγή νέας κλιμάκωσης της έντασης»  τονίζεται σεανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης στην οποία υπογραμμίζεται πως η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανέλυσε, απόψε, με υπουργούς και συνεργάτες της, την νέα κρίση στην Μέση Ανατολή.

«Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες,  και ως πρόεδρος της ομάδας G7, με στόχο την σταθεροποίηση των συνόρων Ισραήλ Λιβάνου, και για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ. Η Ιταλία καλεί, παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει υπόψη του τη δυνατότητα ενίσχυσης της αποστολής Unifil, ώστε να τύχει εγγύησης η ασφάλεια στα σύνορα Ισραήλ Λιβάνου, προς εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Μελόνι επαναλαμβάνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, βάσει του ψηφίσματος 2735.

Η  κυβέρνηση της Ρώμης,  στην φάση αυτή, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην μεταφορά σε ασφαλείς περιοχές, των Ιταλών πολιτών και των στρατιωτών της χώρας που μετέχουν στην αποστολή Unifil».

23:11 «Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και του δικαιώματός του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

23:03 Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο «Χ».

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων», υπογραμμίζει.

22:51 «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του στο «Χ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι «ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και προσθέτει ότι απαιτείται «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή».

Προσθέτει, τέλος, ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου».

22:43 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα το Ιράν εναντίον του Ισραήλ φαίνεται πως αντικρούστηκε με επιτυχία. Συμπλήρωσε όμως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ρευστή».

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις αναφορές για τον θάνατο ενός Παλαιστινίου στη Δυτική Όχθη.

Παλαιστινιακά δημοσιεύματα ανέφεραν νωρίτερα πως ο Σάλεχ αλ Ασλ, εργάτης από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

22:34 Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη σειρά συγκρούσεων, αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες, καταλήγει.

22:30 O πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ πως δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ και πως η σημερινή ήταν μιαν ενέργεια για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην μπει σε σύγκρουση με το Ιράν, διότι όσα έχει δει «αποτελούν μόνον ένα κομμάτι της δύναμης της χώρας» του.

«Με βάση τα νόμιμα δικαιώματα και με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ιράν και την περιοχή, δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος. Αυτή η ενέργεια ήταν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν. Ας γνωρίζει ο Νετανιάχου ότι το Ιράν δεν είναι εμπόλεμος, αλλά στέκεται σταθερά απέναντι σε κάθε απειλή. Αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι της δύναμής μας. Μην μπείτε σε σύγκρουση με το Ιράν», επεσήμανε.

22:20 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ και προσέθεσε πως «όλος ο κόσμος πρέπει να την καταδικάσει».

Ο Μπλίνκεν είπε πως η εν λόγω επίθεση περιλάμβανε «σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους». Το Ισραήλ «ουσιαστικά νίκησε σε αυτήν την επίθεση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

22:10 Αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο αναχαίτισαν ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μετά από την εκτόξευσή τους την Τρίτη, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος στον τομέα της αμερικανικής Άμυνας.

Τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο: το USS Arleigh Burke, το USS Cole και το USS Bulkeley.

22:01 Η παλαιστινιακή Χαμάς επαίνεσε τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, εν είδει αντιποίνων για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν.

«Συγχαίρουμε την ηρωική εκτόξευση πυραύλων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν εναντίον μεγάλων τμημάτων των κατεχόμενων εδαφών μας, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και ως αντίποινα για το αίμα των ηρωικών μαρτύρων του έθνους μας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

21:44 Οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ θα στοχεύσουν κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις.

21:43 Η Μοσάντ, η κύρια οργάνωση συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο X ότι οι IDF θα προχωρήσουν απόψε σε αντίποινα κατά του Ιράν.

21:26 Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

21:26 Το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ανακοίνωσε απόψε ότι ανέστειλε τις πτήσεις του, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ σε απάντηση για τις δολοφονίες των αρχηγών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

«Επί του παρόντος αναστείλαμε τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι να εκδοθεί η άδεια πτήσης», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA ο επικεφαλής του διεθνούς αερολιμένα της ιρανικής πρωτεύουσας Σαΐντ Σαλανταρί.

21:14 Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν «πρόσθετη αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

«Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή» μετά τη συμμετοχή τους στην «αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

21:12 Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε απόψε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

21:04 Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Ασλ, εργάτη από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

(Με πληροφορίες από Times of Israel)

20:56 Με πυροβολισμούς στον αέρα «γιόρτασαν» στα νότια προάστια της Βηρυτού την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ANI, ακούγονταν σφοδρά πυρά σε όλη την περιοχή.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε επίσης ότι άκουσε πυρά από τα νότια προάστια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, που έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι αφού ξεκίνησε η επίθεση στο Ισραήλ εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα στη Βηρυτό.

20:55 Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη», αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ – συμμάχου της Τεχεράνης – στον Λίβανο.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Γκουτέρες σε δήλωσή του.

20:50 Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

20:39 Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης.

Τόνισε πως ο στρατός δεν έχει αναφορές για τραυματισμούς από την ιρανική πυραυλική επίθεση.

20:38 Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

20:33 Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ιρανική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ.

20:28 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολουθούν την εξέλιξη της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

20:24 Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

20:24 Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, έχουν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και «οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε απογείωση ούτε προσγείωση» στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, του Τελ-Αβίβ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμιά της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

20:13 Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του μετά την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ.

20:10 Σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο του ισραηλινού στρατού.

20:06 Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ.

Προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε «πύραυλους στο Τελ Αβίβ» στο Ισραήλ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

20:04 Το Ιράν εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Τεχεράνης, στον Λίβανο.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονταν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι Ισραηλινοί είχαν σπεύσει σε καταφύγια. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης που μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις, ξάπλωσαν στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 100 πύραυλοι.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε νωρίτερα ότι η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους αναμενόταν «ευρεία» και κάλεσε τους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.

20:01 Εκρήξεις ακούγονται στον εναέριο χώρο της Ιερουσαλήμ από πυραύλους αναχαίτισης που εκτοξεύτηκαν απόψε εναντίον εισερχόμενων βλημάτων, λίγα λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες εκρήξεις σημειώθηκαν, ενώ οι σειρήνες ηχούσαν αδιάκοπα.

19:55 Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

19:49 Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους προς το Ισραήλ και αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα με μμε και αυτόπτες μάρτυρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης.

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

19:47 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

19:41 Ο στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες να πάνε σε καταφύγια.

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

19:37 Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ.