Στις 19.181 «κλείδωσε» ο αριθμός των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα για το 2025, με τη… μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνει – σύμφωνα, άλλωστε, με τις προεκλογικές δεσμεύσεις – ο τομέας της Υγείας, όπου αναμένεται να γίνουν συνολικά 4.016 προσλήψεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν, κατόπιν παρουσίασης του υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στον δημόσιο τομέα για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες, εκτός από τον τομέα της Υγείας, η κατανομή εστιάζει και σε αυτόν της Εθνικής Αμυνας, όπου εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες. Με τον ετήσιο προγραμματισμό ενισχύεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται, δε, από τις ισχυρότερες ενισχύσεις της περιόδου από το 2020 και μετά, με 2.717 θέσεις στους ΟΤΑ α΄ βαθμού και φορείς και έμφαση σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Υπάρχει, μάλιστα, μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.

Συνολικά 1.750 θέσεις αφορούν τον τομέα της προστασίας του πολίτη, εκ των οποίων οι 1.050 είναι στις παραγωγικές σχολές (δόκιμοι αστυφύλακες και υπαστυνόμοι) και 600 ειδικοί φρουροί. Σύμφωνα με την κατανομή, εκτός από αυτούς, αναμένεται να προσληφθούν και 100 άτομα φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.

Προτεραιότητες

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων, σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, βρίσκεται και η κλιματική κρίση, με έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Καλύπτεται όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών – 330 άτομα – και σε αυτούς θα προστεθούν και 450 εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων & ειδικών καθηκόντων). Στον συγκεκριμένο τομέα προβλέπονται και 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο, όπως για παράδειγμα χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προγραμματισμός των 19.181 προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000 – 2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.