Η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων επιχειρείται με το νομοσχέδιο-σκούπα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά το Υπουργικό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ψηλά στη νομοθετική ατζέντα είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που μονίμως… εκτροχιάζεται, μέσω της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της Επιτροπής παρακολούθησής της.

Παράλληλα, στο ίδιο ερανιστικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις που στοχεύουν στον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στον τομέα του φαρμάκου εν γένει. Ο νομοθέτης όμως προβλέπει και παράταση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία γιατρών του κλάδου ΕΣΥ που σύντομα βγαίνουν στη σύνταξη.

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το πράσινο φως ώστε να υποβάλουν σχετικό αίτημα θα δοθεί σε όλους τους γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως είναι το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι αναισθησιολόγοι, οι νεφρολόγοι, οι παθολόγοι, οι ακτινολόγοι κ.ο.κ. Παράλληλα όμως το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ μέσω της διατήρησης έμπειρων στελεχών.

Το ίδιο σχέδιο νόμου όμως περιλαμβάνει και διατάξεις για πιο τεχνικά θέματα, όπως είναι η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς απασχόλησης των ειδικευόμενων οδοντιάτρων, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση των οδοντιατρικών ειδικοτήτων, αλλά και η φορολόγηση εισοδημάτων του προσωπικού κλάδου βιοϊατρικών επιστημών που συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Η προμήθεια αντιδραστηρίων

Επιπρόσθετα και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας επιχειρείται η διασφάλιση της αδιάλειπτης προμήθειας αντιδραστηρίων αιμοδοσίας με συνοδό εξοπλισμό για τον έλεγχο του αίματος με τη μέθοδο της μοριακής τεχνικής νουκλεϊκών οξέων – ΝΑΤ, ο οποίος είναι αναγκαίος για το προς μετάγγιση αίμα.

Αντίστοιχα και μεταξύ άλλων, προωθούνται η ενίσχυση της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του και η αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και των εποπτευόμενων φορέων.