Για προσπάθεια χειραγώγησης του ευρωκοινοβουλίου κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», μιλώντας στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς – The Left στο ευρωκοινοβούλιο.

Η κ. Καρυστιανού ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σχετικά με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην επιστολή της η Μαρία Καρυστιανού, σημείωνε με νόημα: «Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στη χώρα τους;»

«Μην το επιτρέψετε»

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές η κ. Καρυστιανού διερωτήθηκε: «Με ποια λογική θα αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μια χώρα στην οποία συνέβη το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ευρώπης;», μια χώρα «η οποία είναι υπό έλεγχο από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και για το οικονομικό σκάνδαλο της σύμβασης 717 για την ασφάλεια των τρένων;». Και σημείωσε πως πρόκειται για «προσπάθεια χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου με σκοπό την αποφυγή των ευθυνών και της τιμωρίας».

Είναι εδώ για να σας ενημερώσω «για τον κίνδυνο και τη σκοπιμότητα της τοποθέτησης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην κρίσιμη θέση του επιτρόπου μεταφορών» είπε προσθέτοντας ότι «έχω δίπλα μου και 1,5 εκατ. Έλληνες που δεν θέλουν να δουν ένα ακόμη κρατικό έγκλημα να μένει ατιμώρητο».

Εμφανώς συγκινημένη ανέφερε: «Το να ζούμε μαζί με τους ατιμώρητους υπεύθυνους για τον χαμό των παιδιών μας, είναι κάτι που δεν αξίζει σε κανέναν να βιώσει…», «Μην το επιτρέψετε» σημείωσε, ενώ το ακροατήριο τη χειροκροτούσε.

Διπλό έγκλημα

Η κ. Καρυστιανού στην παρέμβασή της έκανε λόγο για διπλό έγκλημα και μίλησε για την «αδιανόητη κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο του συμβάντος, αμέσως μετά ώστε να μην μπορέσουμε να διερευνήσουμε τα αίτια της έκρηξης που έκαψε 30 ανθρώπους ζωντανούς».

«Για ποιο λόγο να εμπλακεί μία κυβέρνηση και να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία;» διερωτήθηκε για να απαντήσει αμέσως μετά: «Αυτή η κυβέρνηση είναι σίγουρα εμπλεκόμενη και στα δύο εγκλήματα και προσπαθεί να γλιτώσει των ευθυνών της».

Η Μαρία Καρυστιανού αναφέρθηκε και στην ασυλία που έχουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα, μιλώντας για μία μεγάλη πληγή. Όπως σχολίασε, είναι «ο λόγος διαιώνισης της διαφθοράς και έλλειψης καταλογισμού ευθυνών καθώς έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ασπίδα προστασίας των υπόλογων υπουργών απέναντι στη δικαιοσύνη. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός του διορισμού των ανώτατων δικαστικών από την κυβέρνηση, οδηγεί σχεδόν πάντα σε αθώωση ή αρχειοθέτηση όλων των υποθέσεων που αφορά πολιτικά πρόσωπα».