«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και την επακόλουθη απάντηση του Ιράν με την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων που οδηγεί την ήδη έκρυθμη κατάσταση στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου.

Με την κατάσταση στην περιοχή να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί την Τετάρτη (02/10) και ώρα 16.30 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και Ισραήλ και εφόσον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το απαιτήσουν θα ενεργοποιηθεί. Προς το παρόν δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Επέστρεψε εκτάκτως ο Νίκος Δένδιας

Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, σήμανε συναγερμός και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας, που λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Κύπρου

Επίσης εκτάκτως συνέρχεται και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Κύπρου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε επαφή οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.  Με ανάρτησή του στο Χ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας», στις 11:00, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή».

Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.