ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Εντάξει, το έχει πει σχεδόν καθαρά η Ολγα Γεροβασίλη ότι σκοπεύει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δήλωσε και συμβολικά, με τρόπο πολιτιστικό: η Γεροβασίλη και οι πρώην υπουργοί Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκαν μαζί με τον Φάμελλο στο Ηρώδειο, για να παρακολουθήσουν τον Αμλετ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Και έβγαλαν και τη σχετική φωτογραφία. Οπως είπε και η Οφηλία, «ξέρουμε τι είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα μπορούσαμε να είμαστε». Το θέμα είναι πόσος χρόνος υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΥΤΕΥΤΟΣ;

Η σχέση που υπήρχε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νικόλα Φαραντούρη έκαναν πολλούς να μιλήσουν για μια υποψηφιότητα με «άρωμα» από την οδό Αμαλίας, ακόμα και για «πράσινο φως» εκ μέρους του Τσίπρα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει – ο πρώην πρωθυπουργός θα μείνει επισήμως σιωπηλός και ανεπισήμως οι απόψεις του είναι γνωστές στους συνομιλητές του. Δεν είναι φυτευτός, λοιπόν, ο Φαραντούρης, θα μπορούσε όμως να είναι κλειδί για τον δεύτερο γύρο. Οχι γιατί έχει πολλές πιθανότητες να περάσει, αλλά γιατί αποτελεί δεξαμενή για κάθε υποψήφιο την τελευταία εβδομάδα.

ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑΤΟΙ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε κι άλλο τους τόνους, λίγες μέρες πριν από τις κάλπες – και όχι προς την αναμενόμενη κατεύθυνση, αυτή που τουλάχιστον έδειξε στο ντιμπέιτ. «Ούτε με τους πρίγκιπες ούτε με τους φευγάτους», είπε χθες (Σκάι), μιλώντας για πρόσωπα που είτε είναι «μακριά από τα προβλήματα του κόσμου, μακριά από την κοινωνία» είτε ήταν απόντα στα δύσκολα, παρότι το κόμμα τους έδωσε μεγάλες ευκαιρίες. Κάποιος πιο πονηρεμένος θα έλεγε πως η φράση είχε στόχο τον Παύλο Γερουλάνο και την Αννα Διαμαντοπούλου. «Δεν προσπαθώ να πλήξω κανέναν συνυποψήφιο», είπε εκείνος, «αλλά θέλω να κρίνουν οι πολίτες αν η πορεία μου ήταν μια πορεία συνέπειας». Προφανώς, συγκριτικά.

Συγκίνηση

Στις τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων υπάρχει και η σχετική συγκίνηση: την είχε ο Ανδρουλάκης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο, την είχε ο Χάρης Δούκας όταν είδε το συγκεντρωμένο πλήθος στην Πάτρα, την είχε ο Μιχάλης Κατρίνης στην Ηλεία, την είχε η Νάντια Γιαννακοπούλου στο Περιστέρι, στην κεντρική της αθηναϊκή ομιλία στην περιοχή που πολιτεύεται. Την είχε και η Αννα Διαμαντοπούλου στην Κοζάνη, τον τόπο καταγωγής της: «Εδώ είναι η βάση μου, εσείς είστε οι άνθρωποί μου», είπε – τη Διαμαντοπούλου στήριξε ανοιχτά και ο βουλευτής της περιοχής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε πάρει θέση για τη στάση που θα κρατούσε.

ΑΠΟΡΙΑ

Τι θα μετρήσει πιο πολύ την Κυριακή;

Η Αθήνα, η Πάτρα ή η Κρήτη;