Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις εκλογές στην Αυστρία, αλλά και στα τρία γερμανικά κρατίδια στη Γερμανία, που προηγήθηκαν, αναλύει στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η Ντανιέλα Σβάρτσερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνών σχέσεων, γεωοικονομίας, διακυβέρνησης και μετασχηματισμού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Bertelsmann Stiftung, ενός ανεξάρτητου ιδρύματος με σκοπό την προώθηση «μεταρρυθμιστικών διαδικασιών» και «των αρχών της επιχειρηματικής δραστηριότητας» για την οικοδόμηση μιας «κοινωνίας προσανατολισμένης στο μέλλον».
Ποιοι οι κίνδυνοι από την επικράτηση των ακροδεξιών στην Αυστρία;
Ο διπλασιασμός των αποτελεσμάτων των ακροδεξιών στην Αυστρία, με το 80% των ψηφοφόρων να ψηφίζουν, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την Ευρώπη που δείχνει ότι η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων δεν έχει σταματήσει. Το αποτέλεσμα στην Αυστρία γιορτάστηκε από τους ηγέτες της Ακροδεξιάς σε όλη την ΕΕ. Ακόμα κι αν το ακροδεξιό FPÖ δεν αποτελέσει μέρος της κυβέρνησης, θα ασκήσει πίεση στην επερχόμενη κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο περιοριστική πολιτική μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου πιθανώς του κλεισίματος των συνόρων, εξέλιξη που θα εμποδίζει την ενιαία αγορά. Επιπλέον, ακόμα κι αν το FPÖ δεν είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης, η συζήτηση για την πολιτική στην Αυστρία είναι πιθανό να αλλάξει περαιτέρω. Ο ηγέτης του FPÖ, Κικλ, είναι ένας άλλος ακροδεξιός πολιτικός που θεωρεί τον ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν παράδειγμα προς μίμηση. Ο Ορμπαν έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία στη χώρα του. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί σε όλη την ΕΕ συνεργάζονται πιο στενά για την επιδίωξη της εθνικιστικής, εν μέρει εξτρεμιστικής και φιλορωσικής πολιτικής τους. Σε μια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ πρέπει να σταθεί μαζί όσο το δυνατόν στενότερα απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την αυξανόμενη πίεση από εξωτερικούς παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τη συνοχή στην ΕΕ, η άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί.
Οσον αφορά τη Γερμανία, όπου είδαμε σε τρεις συνεχόμενες περιφερειακές εκλογές ενίσχυση του ακροδεξιού AfD, υπάρχει ανησυχία ότι η Ακροδεξιά θα ενισχυθεί σε εθνικό επίπεδο;
Υπάρχει ο φόβος, καθώς είχαν τις επιτυχίες αυτές σε περιφερειακό επίπεδο, ότι θα μπορέσουν με το πέρασμα του χρόνου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και σε εθνικό επίπεδο, διότι κανονικοποιούνται ως πολιτικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να θεωρούν πιο αποδεκτό να ψηφίσουν για ένα ακραίο κόμμα. Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πολύ ευάλωτη και έγινε ακόμα πιο ευάλωτη μετά τις περιφερειακές εκλογές. Παρότι δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος, έχουν νευρικότητα, και δεν φαίνεται θετικό όταν υπάρχει συνεχής ανησυχία για το ενδεχόμενο διάλυσης του συνασπισμού ή για το ότι μπορεί ένας εκ των εταίρων να αποχωρήσει.
Να αναμένουμε ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση;
Η μετανάστευση είναι κυρίαρχο ζήτημα. Ηταν και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, το είδαμε και από το κλείσιμο των συνόρων. Το ζήτημα αυτό θα παραμείνει, διότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν έναν δομικό αντίκτυπο. Εχουμε δει όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες όπου ειδικά τα συντηρητικά κόμματα υιοθετούν ισχυρή και αρνητική θέση έναντι της μετανάστευσης, ότι δεν τους βοηθά να πάρουν ψήφους από την Ακροδεξιά, αλλά βοηθά την Ακροδεξιά να εκφράσει ακόμα πιο σκληρές θέσεις. Είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή.
Γενικότερα ποιος ο αντίκτυπος στην ΕΕ;
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την άνοδο της Ακροδεξιάς έχουμε διπλό αντίκτυπο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές ανέδειξαν μια ισχυρότερη Ακροδεξιά και αυτό είναι αρνητικό για τη λήψη αποφάσεων σε ένα πιο πολωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προς το παρόν η Ακροδεξιά είναι διχασμένη, οπότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο χειροπιαστό, αλλά θα πρέπει να δούμε πιο βαθιά τι πράγματι έγινε. Αν στην Αυστρία η Ακροδεξιά ηγηθεί της κυβέρνησης, αυτό θα επηρεάσει ισχυρά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.