Η Ρωσία κατέλαβε την πόλη-κλειδί της ανατολικής Ουκρανίας Βούλενταρ, τερματίζοντας μήνες αντίστασης και υπογραμμίζοντας το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Κίεβο, καθώς οδεύει προς τον τρίτο χειμώνα του πολέμου. Πλάνα που επαληθεύτηκαν από δυτικά μέσα έδειχναν στρατιώτες να ανεμίζουν τη ρωσική σημαία πάνω από τα ερείπια του δημαρχείου της κατεστραμμένης πόλης, ο πληθυσμός της οποίας έχει μειωθεί από περίπου 14.000 σε μόλις πάνω από εκατό.
Ο στρατός της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη την αποχώρησή του από το Βούλενταρ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είχε καταφέρει να στείλει εφεδρείες στα πλευρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει «απειλή περικύκλωσης». Η απόφαση για την απόσυρση, είπε, ελήφθη «για να σωθεί το προσωπικό και ο στρατιωτικός εξοπλισμός».
Βασικός στόχος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Η Ρωσία έχει σημειώσει σταδιακά κέρδη φέτος στα ανατολικά και η απώλεια έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι επιστρέφει από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά αιτήματά του.
Το Βούλενταρ, μια πόλη χτισμένη γύρω από ένα ανθρακωρυχείο (το όνομά της προέρχεται από την ουκρανική λέξη για τον άνθρακα), βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Ποκρόβσκ, που θεωρείται τους τελευταίους μήνες ως ο κύριος κόμβος επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά.
Δεν το κατέκτησε απλά, το μετέτρεψε σε ερείπια η Ρωσία
Αν και δεν είναι κόμβος μεταφορών και εφοδιασμού όπως το Ποκρόβσκ, το Βούλενταρ ήταν βαριά οχυρωμένο και θεωρούνταν κρίσιμο προπύργιο στη διασταύρωση του ανατολικού και του νότιου μετώπου της Ουκρανίας. Ένας διακεκριμένος Ρώσος πολεμικός μπλόγκερ, ο Boris Rozhin, δήλωσε ότι αυτό έκανε τη νίκη «επιχειρησιακή, αν όχι επιχειρησιακή-στρατηγική».
«Το γεγονός είναι ότι αυτό το «μπαλκόνι» (σ.σ. Το ονοματίζει έτσι λόγω της στρατηγικής θέσης σε ψηλό σημείο) βρισκόταν στη διασταύρωση των μετώπων της Ζαπορίζια και του Ντονέτσκ αποτελούσε μια συνεχή απειλή για την ομάδα που κάλυπτε τις προσβάσεις στη Μαριούπολη», σημείωσε, αναφερόμενος στη νότια ουκρανική πόλη που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων από το 2022.
Ακριβώς όπως η Αβντιίβκα, μια άλλη στρατηγικής σημασίας ανατολική πόλη που έπεσε τον Φεβρουάριο, η Βούλενταρ είναι θύμα, όχι της ρωσικής στρατηγικής υπεροχής, αλλά της φθοράς όπως αναφέρει το CNN. Επί δύο χρόνια η Ουκρανία είχε προβάλει εκεί τρομερή άμυνα, καθώς η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε αρκετές φορές να καταλάβει την πόλη.