«Κάθε μήνα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποβάλλει στοιχεία για τη διαχείριση του προϋπολογισμού. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι πιθανό να ζηλεύει τα τελευταία στοιχεία του αθηναίου συναδέλφου του. Εξάλλου, τα ελληνικά κρατικά ταμεία είναι γεμάτα», ξεκινά το ρεπορτάζ η γερμανική «Handelsblatt». Και συνεχίζει: «Τα πρόσθετα έσοδα οφείλονται εν μέρει στην ισχυρή οικονομία. Η αναπτύχθηκε κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι χώρες της ευρωζώνης πέτυχαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη μόνο 0,6%. Ωστόσο, τα υψηλά φορολογικά έσοδα οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταπολεμά με επιτυχία τη φοροδιαφυγή».

Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ για το σήμα στα ταξί

Διορία μέχρι το Σάββατο 5 Οκτωβρίου δίνει ο Γιώργος Πιτσιλής στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί προκειμένου να ενημερώσει την ΑΑΔΕ για τον τρόπο παραλαβής των αυτοκόλλητων σημάτων τα οποία ενημερώνουν τους πελάτες για την υποχρέωση των οδηγών να εκδίδουν απόδειξη και να δέχονται πληρωμές με κάρτα. Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει ότι εφόσον η Ομοσπονδία αρνηθεί εκ νέου να παραλάβει τις ταμπέλες, είτε παρέλθει άπρακτη η πενθήμερη προθεσμία, η αντίστοιχη υποχρέωση μετακυλίεται στα πρωτοβάθμια σωματεία. Εντός 10 ημερών από την άρνηση ή την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας, τα σωματεία οφείλουν να γνωστοποιήσουν στην ΑΑΔΕ τον τρόπο και τα στοιχεία του υπεύθυνου παραλαβής των σημάτων. Εντός 3 εβδομάδων από την παραλαβή των ταμπελών πρέπει να ολοκληρωθεί η επικόλλησή τους στα ταξί. Εάν και τα πρωτοβάθμια σωματεία αρνηθούν να παραλάβουν ή παρέλθει άπρακτη και αυτή η προθεσμία, οι υπόχρεοι οφείλουν εντός τριών εβδομάδων να μεριμνήσουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, για την παραγωγή των αυτοκόλλητων ταμπελών και την επικόλλησή τους στα οχήματα ταξί.

Το ΣτΕ για το τέλος στα Αirbnb

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για το αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος στα Αirbnb, μετά τις αιτήσεις για την ακύρωση της πρόσφατης εγκυκλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που κατέθεσαν εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Οι σχετικές αιτήσεις συζητήθηκαν στο Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιφυλάχθηκε να εκδώσει το επόμενο διάστημα την απόφασή του. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων υποστηρίζουν ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές που ασχολούνται με τη διαχείριση των Airbnb καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.

ΕΒΕΑ: ομιλία Γιάννη Μπρατάκου

Την κεντρική προεκλογική ομιλία του ενόψει των εκλογών στο ΕΒΕΑ έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος Γιάννης Μπρατάκος στο Ζάππειο, όπου ήταν έντονο, όπως αναμενόταν για τον πρώην υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και άλλοτε γενικό διευθυντή της ΝΔ, το… γαλάζιο χρώμα. Σήμα στήριξης έδωσε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρέστησαν υπουργοί εντός και εκτός Μαξίμου και βουλευτές της ΝΔ. Προ ημερών ο Μπρατάκος παρουσίασε τους υποψηφίους-εκπροσώπους από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας.

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Εταιρείες που διακινούσαν προϊόντα-μαϊμού, νοθευμένα ποτά και λαθραία καπνικά προϊόντα με σημαντικές απώλειες, μεταξύ άλλων, σε δασμούς και φόρους για το ελληνικό Δημόσιο, εντόπισαν κατά τη διενέργεια ελέγχων στην Αττική οι ελεγκτές της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Μεταξύ των εταιρειών που πιάστηκαν στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται τουλάχιστον 8 εταιρείες που διακινούσαν απομιμητικά-πειρατικά προϊόντα. Οι συγκεκριμένες εταιρείες  διακίνησαν τα εμπορεύματά τους μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών και εισέπραξαν από πωλήσεις εμπορευμάτων συνολικά 10,6 εκατ. ευρώ κατά την τριετία 2019-2022, ενώ από τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου  Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενες εταιρείες είτε υπέβαλαν μηδενικές είτε ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αποκρύπτοντας συνολικά ποσό ύψους 9,646 εκατ. ευρώ.

Pink Floyd: πούλησαν δικαιώματα

Οι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα δικαιώματα του τεράστιου μουσικού καταλόγου τους, συμπεριλαμβανομένων επιτυχιών όπως το «Wish You Were Here» και το «Money», στη Sony Music έναντι περίπου 400 εκατ. δολαρίων. Οπως μεταδίδουν οι «Financial Times», οι όροι περιλαμβάνουν την ηχογραφημένη μουσική του συγκροτήματος, το όνομα του συγκροτήματος και το «ομοίωμα» των καλλιτεχνών, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει τα δικαιώματα σε εμπορεύματα και spin-offs όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.