Πέντε χιλιάδες ποινικές δικογραφίες με ανήλικους δράστες έφτασαν από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος του 2024 στην Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας.  Οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες του κοινωνικού φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων, μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι καλούνται από το ιδιαίτερα ευαίσθητο πόστο που υπηρετούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις που φτάνουν ενώπιόν τους, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του καθοριστικού τους ρόλου, όχι μόνο για την πορεία της υπόθεσης, αλλά πρωτίστως για την πορεία της ζωής των ανήλικων παραβατών.

Με το δεδομένο μάλιστα ότι το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο αφορά τις δικογραφίες που σχηματίζονται και διαβιβάζονται στην εισαγγελία ανηλίκων της Αθήνας, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ο αριθμός αυτός, πίσω από τον οποίο κρύβονται ανήλικοι δράστες, είναι πολύ μεγαλύτερος συνυπολογίζοντας και τις υποθέσεις που φτάνουν στις αντίστοιχες εισαγγελίες ανηλίκων και σε άλλες περιφερειακές εισαγγελίες.

Με βάση τη «δεξαμενή» των δεδομένων που τηρείται στην Αθήνα, προκύπτει ότι ο δείκτης της παραβατικότητας των ανηλίκων βαίνει διαρκώς αυξανόμενος από το έτος 2021 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία, το έτος 2021 έφτασαν στην Εισαγγελία Ανηλίκων της Αθήνας 2.520 υποθέσεις, το 2023 ο αριθμός των δικογραφιών που εισήχθησαν έφτασε τις 3.725 ποινικές δικογραφίες, ενώ μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 οι υποθέσεις έχουν εκτιναχθεί στις 5.000 και ακόμα μένουν τρεις μήνες για να συμπληρωθεί το τρέχον έτος.  Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρεί στη θεσμοθέτηση νέων μέτρων, θέτονταν αυστηρότερα πλαίσια τιμωρίας για γονείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Πάντως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, ένας νόμος από μόνος του, όσο καλός και να είναι, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει βαθύτερες ρίζες, συμπληρώνοντας πως το βάρος των παρεμβάσεων θα πρέπει να πέσει στον τομέα της πρόληψης και όχι της καταστολής.