Σε πακέτο μέτρων για την προσέλκυση φοιτητών στις στρατιωτικές σχολές προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά τα φετινά αποτελέσματα των Πανελλαδικών που ταρακούνησαν τόσο τη στρατιωτική όσο και την πολιτική ηγεσία στο «Πεντάγωνο». Στόχος του Νίκου Δένδια και του Κυριάκου Πιερρακάκη, οι οποίοι επρόκειτο να οριστικοποιήσουν σε σημερινή συνάντησή τους τις παρεμβάσεις, που εντέλει αναβλήθηκε λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, είναι να διευρυνθεί η δεξαμενή άντλησης εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θεωρείται «κλειδωμένη», προκειμένου να γίνει ακόμα πιο δελεαστική η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές, η αύξηση του μισθού των σπουδαστών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές σε επίπεδο που να πλησιάζει ή και να είναι ανάλογη με εκείνη της αμοιβής της Σχολής της Αστυνομίας.
Από τα 150 ευρώ δηλαδή που είναι σήμερα να φτάσει πέριξ των 600 ευρώ μηνιαίως, κάτι που σημαίνει πως θα ανέλθει περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων.
Παράλληλα, με το πακέτο των νέων μέτρων θα προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι των στρατιωτικών σχολών θα έχουν δικαίωμα να τις δηλώσουν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ εξετάζεται και πρόταση να επιτραπεί η εισαγωγή και αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε όλες τις σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα επιπλέον κίνητρα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνονται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, καθώς και η δυνατότητα των στρατιωτικών ΑΕΙ να χορηγούν διδακτορικούς τίτλους.
Κενές θέσεις
Τα στοιχεία από τις φετινές Πανελλαδικές είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σχολή Ευελπίδων σημειώθηκε πρωτοφανής πτώση με τα μόρια να υποχωρούν κατά 3.140. Στη Σχολή Ικάρων από τις 75 θέσεις καλύφθηκαν με το ζόρι 61. Στη δε Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος εισήλθαν μόνο 52, ενώ οι θέσεις ήταν 200! Αντιμέτωπα με αυτήν την κατάσταση τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα εισόδου στις στρατιωτικές σχολές, εφόσον το επιθυμούν, μαθητών προερχόμενων τόσο από τη θετική όσο και τη θεωρητική κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αυτό θα γίνει εφικτό από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2026.
«Είδατε πως φέτος έπεσαν και στον αριθμό εισακτέων αλλά και ο βαθμός εισαγωγής. Είδαμε με 10, 11, 12 που άλλες χρονιές ήταν απίστευτο. Οι κενές θέσεις μεγαλώνουν, τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξητική τάση των κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές. Φέτος είδαμε περίπου 450 κενές θέσεις. Από αυτούς που μπήκαν ένα 10% με 15% θα παραιτηθεί, άρα οι κενές θέσεις θα είναι πολύ περισσότερες και πολύ μεγαλύτερα τα κενά που θα έχουμε» δήλωσε σχετικά στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αντισμήναρχος Δημήτρης Ρώτας, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να δοθούν άμεσα τα κίνητρα ώστε το επάγγελμα του εν ενεργεία στρατιωτικού να είναι ελκυστικό και να δίνει ελπίδα. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με την αναβάθμιση όλων των Σχολών με τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας το οποίο υπάρχει σε όλες της χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο τα πτυχία τους θα έχουν αναγνωρισιμότητα και μια εξέλιξη πολύ καλύτερη. Σκεφτείτε πως ένας τεχνικός στα Rafale που υπογράφει, το πτυχίο του δεν έχει καμιά αναγνωρισιμότητα από την Ελληνική Πολιτεία και ο συγκεκριμένος συνάδελφος δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες και δεν παίρνει τεχνικό επίδομα! Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που είναι στα καράβια και για αυτό και βλέπετε πολλές αποστρατείες και σε τεχνικούς και σε ανθρώπους που δουλεύουν στα καράβια γιατί δεν έχουν καμιά ελπίδα ότι κάτι θα καλυτερεύσει».