Μια διαφορετική και αναπάντεχη τροπή πήρε από χθες η συναυλία για τα θύματα των Τεμπών, η διοργάνωση της οποίας αναμένεται στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά φαίνεται δημοσίως ένα «ρήγμα» σε αυτό που θεωρούνταν ως ενιαία φωνή των συγγενών των θυμάτων. Αφορμή ήταν η ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του, Θωμαή και Χρύσα Πλακιά, καθώς και την ανιψιά του, Αναστασία Πλακιά. Σε αυτήν σχολίαζε το αντίτιμο των 15 ευρώ – που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα πήγαινε στα έξοδα φωτισμού και ήχου, αλλά και σε έξοδα κατά τις νομικές κινήσεις του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, με πρόεδρο τη Μαρία Καρυστιανού (αναζητήσαμε τον Παύλο Ασλανίδη, εκπρόσωπο του Συλλόγου, αλλά έως αργά δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε).

Απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν (Φοίβος Δεληβοριάς, Κοινοί Θνητοί, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Τάνια Τσανακλίδου) ο Ν. Πλακιάς ανέφερε, εκτός άλλων: «Γνωρίζετε πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος;». Ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα η Βάσω Κούλπα (μητέρα του 21χρονου Τάσου Κουτσόπουλου), ο Θοδωρής Ελευθεριάδης (έχασε τη μητέρα του), η Αννα Καρατζόγλου (μητέρα της 23χρονης Κέλλυς Πορφυρίδου), η Μαρία Θεοδωρή, οι Δημήτρης Μπουρνάζης και Αθανασία Μπουρνάζη, Βαγγέλης Βλάχος, Χρήστος Κωνσταντινίδης κ.ά. Ολοι δήλωναν ότι διαφωνούσαν με το χρηματικό αντίτιμο.

Πρώτος αντέδρασε ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος με ανάρτησή του σχολίασε ότι «με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες… αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία». Ο Θ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε απ’ την πλευρά του ότι έχει εμπιστοσύνη «στους συγγενείς των θυμάτων» και ότι «το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες».

Η Μαρία Καρυστιανού με βίντεο που ανέβασε επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, οι οποίες στο ενδιάμεσο είχαν πολλαπλασιαστεί: «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να συγκεντρώσουμε χρήματα για τους δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό». Η αποστροφή αποδείχθηκε επίμαχη, καθώς από χθες αποδεικνύεται ότι σημείο «προστριβής» για ορισμένους συγγενείς δεν είναι μόνο η επιβολή εισιτηρίου 15 ευρώ. Ο Δημήτρης Πλακιάς, πατέρας της Αναστασίας, ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA ότι από την αρχική συνάντηση των οικογενειών οι 6 αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον Σύλλογο υπό την προεδρία της Μαρίας Καρυστιανού, αλλά οι άλλες 27 επέλεξαν άλλη νομική κατεύθυνση. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η δική του αποστροφή ότι η «κόκκινη γραμμή» που τέθηκε εξαρχής στη Μαρία Καρυστιανού ήταν «τα χρήματα». Θεωρεί μάλιστα ότι τα έξοδα για τα ελληνικά δικαστήρια είναι όλα καλυμμένα, ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγουν πρωτίστως για τη διαβόητη σύμβαση 717 και ότι οι δικαστικοί αγώνες για τα ίδια τα θύματα έχουν βάθος 8 ετών.

Θανάσης Καραθεοδώρου, πατέρας θύματος

«Να γίνει σαφές πού θα διατεθούν τα χρήματα»

Ο Θανάσης Καραθεοδώρου είναι ο πατέρας του 23χρονου Νικήτα που σκοτώθηκε στα Τέμπη. Επικοινωνήσαμε χθες μαζί του και, όπως εξηγεί, επέλεξε να μη γίνει μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων γιατί του ήταν αδύνατον να διαχειριστεί τόσες αντικρουόμενες απόψεις. «Ηταν δύσκολη η συνεννόηση και δημιουργούνταν εντάσεις διότι έπρεπε όλα να γίνουν – και ήταν απολύτως λογικό – γρήγορα, για να συσταθεί ο Σύλλογος». Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι δεν αποτελεί πρόβλημα ο σκοπός και η κύρια επιδίωξη είναι πάντα να αποδοθούν ευθύνες. Σχετικά με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο τονίζει ότι δεν αντιτίθεται στην πρωτοβουλία. «Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές  με ντοκουμέντα πόσα ακριβώς χρήματα μαζεύτηκαν και πού ακριβώς θα διατεθούν» τονίζει στα «ΝΕΑ».