Σήμερα, πρώτα ο Θεός, ο «έκπτωτος» (πρόεδρος) Κασσελάκης θα ανακοινώσει το μεγάλο μυστικό – ότι, ναι, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, εξ αντικειμένου, θα στείλει περίπατο και όλα εκείνα τα σενάρια που διακινούν οι δικοί του, ότι στο επικείμενο Συνέδριο, 1-3 Νοεμβρίου, το σώμα των συνέδρων θα τον επαναφέρει στον θρόνο του, διά βοής, δόξη και τιμή που λένε. Διότι άμα ανακοινώνεις ότι θα είσαι και εσύ υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, σημαίνει ότι αυτομάτως αναγνωρίζεις τη διαδικασία. Τη νομιμοποιείς, αφού συμμετέχεις. Αλλιώς, δηλώνεις θέλω το κόμμα μου πίσω, και πάτε γι’ άλλα εσείς οι υπόλοιποι. Επειτα, αν είχε τίποτε τέτοια περίεργα στο μυαλό του, θα έκανε προεκλογική εκστρατεία στις ψαροταβέρνες Μεσογείων, Πειραιώς και περιχώρων; Τι ανάγκη τον έκανε, ας πούμε, να τρέχει προχθές στη Σαλαμίνα, στην ψαροταβέρνα; Κι αύριο ενδεχομένως στην Ανάβυσσο και μεθαύριο ίσως στο Κόκκινο Λιμανάκι και πάει λέγοντας.

Σε σχέση με τη σημερινή αναγγελία, πάντως, ο δικός μου, που είναι και δικός του, μου έλεγε χθες ότι η δημόσια επανεμφάνισή του θα είναι «εντυπωσιακή», θα θυμίζει τον Στέφανο «που όλοι αγάπησαν» και «θα δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω του όλη εκείνη την τραυματική εμπειρία της πρότασης μομφής και όσων ακολούθησαν».

Τον έχω ικανό να κάνει σόου…

Η συναυλία για τα Τέμπη…

Σε μια νέα ιστορία που, όπως φαίνεται, δεν έχει (και δεν θα έχει καλό) τέλος έχει εμπλακεί και πάλι ο σύλλογος των οικογενειών και συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, του οποίου προεδρεύει η κυρία Μαρία Καρυστιανού. Πρόκειται για τη συναυλία που οργανώνει στις 11 Οκτωβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με έναν αριθμό καλλιτεχνών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ταυτιστεί πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λ.χ. η γνωστή αοιδός κυρία Τσανακλίδου, ο συνάδελφός της κύριος Φοίβος Δεληβοριάς κ.ά.

Αντικείμενο αυτή τη φορά της διαμάχης είναι το σχετικά αλμυρό, για τις εποχές που ζούμε, εισιτήριο των 15 ευρώ που τέθηκε, και μάλιστα σε μια συναυλία η οποία γίνεται – όπως η κυρία Καρυστιανού διατείνεται – για να σταλεί ένα μήνυμα αγάπης εκεί ψηλά.

Τον συγκεκριμένο σύλλογο συγκροτούν οι συγγενείς μόλις έξι εκ των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι, που βρίσκονται εκτός συλλόγου, να θέτουν σοβαρά ερωτηματικά για τον πραγματικό σκοπό της συναυλίας. Και κυρίως ένα, τα «χρήματα», που είναι δύσκολο να το εκφράσεις όταν σχετίζεται με ένα τόσο συνταρακτικό γεγονός όπως το δυστύχημα…

…και τα σκληρά ερωτήματα

Και επειδή δεν θέλω να τα λέω εγώ, μη νομισθεί ότι έχω και κάτι με την κυρία Καρυστιανού και την πολυσχιδή, σχεδόν πολιτικού χαρακτήρα, δραστηριότητα που αναπτύσσει, σκέφτομαι να δανειστώ λίγο από τον προβληματισμό που θέτει ο γονέας δύο κοριτσιών που χάθηκαν στο μοιραίο τρένο. Πρόκειται για τον κ. Ν. Πλακιά, ο οποίος απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη συναυλία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Γνωρίζετε πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από έξι οικογένειες; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμος; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα; (…) Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ».

Σκληρά ερωτήματα…

«Πού θα πάνε τα χρήματα;»

Με δεδομένο τώρα ότι στη συναυλία η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται, λόγω του «ειδικού» θέματος, να φτάσει τα 40.000 άτομα, όση και η χωρητικότητα του Σταδίου, μιλάμε για ένα «έσοδο» της τάξεως των 600.000 ευρώ. Στο ερώτημα των υπόλοιπων συγγενών «πού θα πάνε αυτά τα χρήματα;», η απάντηση της κυρίας Καρυστιανού είναι παγίως ότι θα διατεθούν για νομικούς αγώνες στο εξωτερικό. Ποιοι αγώνες και πού στο εξωτερικό, δεν έχει προσδιορίσει, αλλά φαντάζομαι ότι θα το κάνει προσεχώς. Διότι και πάλι οι υπόλοιποι συγγενείς επιμένουν πως το μόνο προς νομική διερεύνηση θέμα σχετικά με το δυστύχημα είναι η περίφημη σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Κι αυτό γίνεται ήδη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα δεν θα απαιτηθούν χρήματα για νομικές παραστάσεις κ.λπ.

Γνώμη μου λοιπόν είναι ότι η κυρία Καρυστιανού θα πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις επί των ζητημάτων που θέτουν οι υπόλοιποι συγγενείς και να πει αλήθειες.

Μπλέξιμο

Αλλά πραγματικές αλήθειες, όχι σαν αυτό που την άκουσα με τα αφτιά μου να ισχυρίζεται, ότι η… Μενδώνη προσπαθεί να μπλοκάρει τη συναυλία!!!

Συνομίλησα επ΄ αυτού με την υπουργό Πολιτισμού. Τη βρήκα εν εξάλλω με την ανήκουστη κατηγορία. «Εγώ να μπλοκάρω τη συναυλία; Τι είναι αυτά; Το Καλλιμάρμαρο ανήκει στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Για να παραχωρηθεί πρέπει να τηρηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Καταθέτεις στοιχεία, δικαιολογητικά, και το Συμβούλιο αποφασίζει. Η κυρία Καρυστιανού έφερε ένα χαρτί, το οποίο δεν θέλω να χαρακτηρίσω, και απαιτούσε να της δοθεί το Στάδιο για τη συναυλία. Της συστήθηκε να δημιουργήσει πλήρη φάκελο. Μόλις προχθές το έκανε. Τι να κάνουμε, υπάρχουν και διαδικασίες, που ισχύουν για όλους, άρα και για τη συγκεκριμένη συναυλία».

Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συνεδριάζει σήμερα και λογικά θα δώσει την άδεια για τη διοργάνωση, αν και δεν είναι αυτό το πρόβλημα μόνο, για τον σύλλογο της κυρίας Καρυστιανού. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πλακιά και άλλους συγγενείς να καταθέτουν άμεσα, με το που θα λάβει άδεια η διοργάνωση, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Μπλέξιμο…

Εγκαίνια για… λωτοφάγους

Τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εγκαινίασε χθες ο Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο των παράπλευρων καθηκόντων του, ως δήμαρχος της πόλης μας – παράπλευρα με εκείνα του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η αναγγελία, η οποία προκάλεσε αρχικά ρίγη ενθουσιασμού στους Αθηναίους, μεταβλήθηκε σε απορία για μερικούς, που δεν έχουν αυτό που λέμε ασθενή μνήμη. Είναι αυτοί οι οποίοι θυμήθηκαν ότι το ίδιο έργο είχε εγκαινιαστεί πέρυσι, τέτοιο καιρό περίπου, παραμονές άλλων εκλογών, των δημοτικών, που ανέδειξαν τον δήμαρχο Χάρη δήμαρχο. Το έργο το είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχος του Χάρη, ο Κώστας Μπακογιάννης. Μου το επεσήμαναν και δεν το πίστευα.

Ωσπου τηλεφώνησα στον Μπακογιάννη. Μου το επιβεβαίωσε, απολύτως. «Το εγκαινιάσαμε και το παραδώσαμε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2023», μου είπε. «Να σου στείλω ένα βίντεο να το δεις κι εσύ με τα μάτια σου;». Απάντησα «ναι» και μου το έστειλε. Πρόκειται για ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook. To βίντεο έδειχνε τον Μπακογιάννη μπροστά στο επιβλητικό κτίριο να εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτό που εγκαινιάζει, εν συνεχεία να εισέρχεται στις εγκαταστάσεις, να κάνει high five με τους οδηγούς των απορριμματοφόρων και κατόπιν να παρακολουθεί το σύστημα να δουλεύει κανονικά.

Τούτων δοθέντων, αν δεν έχει γίνει κάποια παρανόηση σχετικά με την τελετή των εγκαινίων, ας διευκρινίσει το γραφείο του δημάρχου τι ακριβώς εγκαινίασε ο Χάρης Δούκας χθες. Διότι, όταν κάλεσα τον Μπακογιάννη για να του σχολιάσω τι είδα, είπε μια κακία για τον δήμαρχό μας, μια πολύ δηλητηριώδη κακία: «Αν σκέφτεται να εγκαινιάσει και την… Ακρόπολη, τουλάχιστον ας τον ενημερώσει κάποιος ότι την είχε εγκαινιάσει προ 2.500 ετών ένας Περικλής από τον Χολαργό»…

Ελα τώρα, υπερβολές…