Στο φως βρίσκονται πλέον δύο νέα στοιχεία σχετικά με την δολοφονία του Νασράλα, και πως ο Χαμενεΐ επιχείρησε να προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. Σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα και τώρα ο ανώταος ηγέτης, ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην Τεχεράνη,

Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ πριν δολοφονηθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βυρητό. Τα παραπάνω δεδομένα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στο PBS. «Συμφώνησε. Ναι, η λιβανέζικη πλευρά συμφώνησε. Συμβουλευτήκαμε τη Χεζμπολάχ, ο [πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ] Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας» », δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ.

Δυσκολίες στην αντικατάσταση του Νασράλα

Η Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Ιράν τη δεκαετία του 1980, υπήρξε επί μακρόν το πιο τρομερό μέλος της συμμαχίας. Η αναστάτωση δυσκολεύει επίσης τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενη ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο, δήλωσαν τέσσερις λιβανέζικες πηγές.

«Βασικά, το Ιράν έχασε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Magnus Ranstorp, ειδικός στη Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, για τη βαθιά ζημιά που προκλήθηκε στη Χεζμπολάχ, η οποία, όπως είπε, μείωσε την ικανότητα του Ιράν να χτυπήσει τα σύνορα του Ισραήλ.

«Συγκλόνισε το Ιράν μέχρι το μεδούλι. Δείχνει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει και το Ιράν: δεν σκότωσαν μόνο τον Νασράλα, σκότωσαν και τον Νιλφορούσαν», είπε ο ίδιος, ο οποίος ήταν έμπιστος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ.

Η χαμένη στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ και τα στελέχη της ηγεσίας της μπορεί να ωθήσουν το Ιράν προς το είδος των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πρεσβειών και προσωπικού στο εξωτερικό, στις οποίες επιδιδόταν συχνότερα πριν από την άνοδο των δυνάμεων πληρεξουσίων της, δήλωσε ο Ράνστορπ.

Ο Νασράλα είχε προειδοποιηθεί

Αλί Χαμενεΐ: Επιχείρηση ξεκαθάρισμα στο Ιράν

Ο θάνατος του Νασράλα ώθησε τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στις τάξεις του ίδιου του Ιράν, από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης μέχρι ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε δεύτερος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος. Επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο, είπε. Οι ανησυχίες προκλήθηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, ρωτώντας ιδιαίτερα για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Το άτομο συνελήφθη μαζί με αρκετά άλλα, είπε ο πρώτος αξιωματούχος, αφού σήμανε συναγερμός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετακομίσει εκτός Ιράν, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να προσδιορίσει τον ύποπτο ή τους συγγενείς του.

Το 2021, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι ο επικεφαλής μιας ιρανικής μονάδας πληροφοριών που υποτίθεται ότι στόχευε πράκτορες της Μοσάντ ήταν ο ίδιος πράκτορας της ισραηλινής κατασκοπείας, λέγοντας στο CNN Turk ότι το Ισραήλ απέκτησε ευαίσθητα έγγραφα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια αναφορά σε μια επιδρομή του 2018 κατά την οποία το Ισραήλ απέκτησε έναν τεράστιο όγκο άκρως απόρρητων εγγράφων για το πρόγραμμα. Επίσης, το 2021, ο απερχόμενος επικεφαλής της ισραηλινής κατασκοπείας Γιόσι Κοέν έδωσε λεπτομέρειες για την επιδρομή, λέγοντας στο BBC ότι 20 μη ισραηλινοί πράκτορες της Μοσάντ συμμετείχαν στην κλοπή του αρχείου από μια αποθήκη.

Πρόσκληση για μετεγκατάσταση Νασράλα στο Ιράν

Η πρόσκληση του Χαμενεΐ προς τον Νασράλα να μετεγκατασταθεί στο Ιράν ήρθε μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασύρματων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ σε θανατηφόρες επιθέσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν ευρέως στο Ισραήλ, αν και δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη. Ο Νασράλα, ωστόσο, ήταν σίγουρος για την ασφάλειά του και εμπιστευόταν απόλυτα τον στενό του κύκλο, δήλωσε ο αξιωματούχος, παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανούς διεισδύτες στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε για δεύτερη φορά, μεταφέροντας άλλο ένα μήνυμα μέσω του Νιλφορουσάν στον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, παρακαλώντας τον να εγκαταλείψει τον Λίβανο και να μετακομίσει στο Ιράν ως ασφαλέστερη τοποθεσία. Αλλά ο Νασράλα επέμενε να παραμείνει στο Λίβανο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη μετά τις εκρήξεις των βομβητών για να συζητηθεί η ασφάλεια της Χεζμπολάχ και του Νασράλα, δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά αρνήθηκε να πει ποιοι συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις.

Ο Χαμενεϊ έχει πάρει μία σειρά απο μέτρα μετά τη δολοφονία Νασράλα

Επιχείρηση εκκαθάρισης και στη Χεζμπολάχ

Ταυτόχρονα, στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ άρχισε να διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για να εκκαθαρίσει τους ισραηλινούς κατασκόπους ανάμεσά τους, ανακρίνει εκατοντάδες μέλη μετά τις εκρήξεις των βομβητών, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές στο Λίβανο. Ο σεΐχης Ναμπίλ Καούκ, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ηγείται της έρευνας, δήλωσε πηγή της Χεζμπολάχ. Η έρευνα προχωρούσε γρήγορα, είπε η πηγή, πριν μια ισραηλινή επιδρομή τον σκοτώσει μια μέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα. Μια άλλη επιδρομή νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα είχε ως στόχο άλλους ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Καούκ είχε καλέσει για ανάκριση στελέχη της Χεζμπολάχ που εμπλέκονται στην υλικοτεχνική υποδομή και άλλους «που συμμετείχαν, μεσολάβησαν και έλαβαν προσφορές σε βομβητές και γουόκι-τόκι», είπε η πηγή. Μια «βαθύτερη και ολοκληρωμένη έρευνα» και εκκαθάριση ήταν τώρα απαραίτητες μετά τη δολοφονία του Νασράλα και άλλων διοικητών, είπε η πηγή. Ο Ali al-Amin, αρχισυντάκτης της Janoubia, ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου που εδρεύει και επικεντρώνεται στη σιιτική κοινότητα και τη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι οι αναφορές έδειξαν ότι η Χεζμπολάχ κράτησε εκατοντάδες άτομα για ανάκριση μετά το έπος με τους βομβητές.

Η Χεζμπολάχ είναι συγκλονισμένη από τη δολοφονία του Νασράλα στο βαθύ καταφύγιο του σε ένα αρχηγείο διοίκησης, σοκαρισμένη από το πόσο επιτυχώς το Ισραήλ διείσδυσε στην ομάδα, είπαν επτά πηγές. Ο Mohanad Hage Ali, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό με έμφαση στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, περιέγραψε την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη διείσδυση πληροφοριών από το Ισραήλ» από τότε που ιδρύθηκε η Χεζμπολάχ με την υποστήριξη του Ιράν τη δεκαετία του 1980.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Η ισραηλινή επίθεση και ο φόβος για περισσότερες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ εμπόδισαν επίσης την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα να οργανώσει μια πανεθνική κηδεία σε κλίμακα που να αντικατοπτρίζει τη θρησκευτική και ηγετική θέση του Νασράλα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τη συζήτηση εντός της Χεζμπολάχ.

«Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει μια κηδεία υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε μια πηγή της Χεζμπολάχ, εκφράζοντας θλίψη για την κατάσταση στην οποία αξιωματούχοι και θρησκευτικοί ηγέτες δεν μπορούσαν να προσέλθουν για να τιμήσουν κατάλληλα τον εκλιπόντα ηγέτη.

Αρκετοί διοικητές που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κηδεύτηκαν διακριτικά τη Δευτέρα, με σχέδια για μια κατάλληλη θρησκευτική τελετή όταν λήξει η σύγκρουση. Η Χεζμπολάχ εξετάζει την επιλογή να εξασφαλίσει ένα θρησκευτικό διάταγμα για να θάψει προσωρινά τον Νασράλα και να πραγματοποιήσει επίσημη κηδεία όταν το επιτρέψει η κατάσταση, είπαν οι τέσσερις λιβανέζικες πηγές.

Η Χεζμπολάχ απέφυγε να διορίσει επίσημα διάδοχο του Νασράλα, ενδεχομένως για να αποφύγει να καταστήσει τον αντικαταστάτη του στόχο για μια ισραηλινή δολοφονία, είπαν. «Ο διορισμός ενός νέου Γενικού Γραμματέα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος αν το Ισραήλ τον δολοφονήσει αμέσως μετά», δήλωσε ο Αμίν. «Η ομάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει περισσότερο χάος διορίζοντας κάποιον μόνο και μόνο για να τον δει να σκοτώνεται».