ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

Η πιο ακριβής πρόβλεψη

Αρκετές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ο Τόμας Φρίντμαν έγραψε στους «New York Times» όλες τις λεπτομέρειες, υποδεικνύοντας  τον χρόνο και τους στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Ο 71χρονος δημοσιογράφος, επί δεκαετίες ανταποκριτής των «New York Times» στη Μέση Ανατολή, επικαλέστηκε πηγές στο Ισραήλ, που αποδείχθηκαν ακριβείς και αργότερα δήλωσε εντυπωσιασμένος και ο ίδιος από «την ικανότητα του Ισραήλ να προβλέψει την ιρανική επίθεση και να υποδείξει την ακριβή ώρα. Αυτό καταδεικνύει πόσο βαθιά οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στο ιρανικό καθεστώς. Σημαίνει ότι κανένας ιρανός ηγέτης δεν μπορεί να εμπιστευτεί άλλον πια». Θεωρεί ότι οι Ισραηλινοί γνωστοποιούν πως γνωρίζουν τα πάντα επειδή δεν θέλουν η κατάσταση να εξελιχθεί σε πλήρη πόλεμο, επειδή θα κινδυνεύσουν σοβαρά και οι υποδομές της χώρας. Πιστεύει πως τώρα ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται μπροστά στην επιλογή να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ισως εισερχόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής».

ΛΕΒ ΚΡΑΪΤΜΑΝ

Από το Nova στη Γιάφα

Ο Λεβ Κράιτμαν είναι υπεύθυνος του ισραηλινού φεστιβάλ Burning Man και βρισκόταν στο φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Επέζησε και το βράδυ της Τρίτης ήταν εκείνος που εξουδετέρωσε τον έναν από τους δύο ενόπλους που άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο σε στάση τραμ στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άτομα. Ο 30χρονος επειδή ήταν έφεδρος κουβαλούσε πάνω του όπλο με τον οποίο σκότωσε τον ένα δράστη σε γειτονιά στα νότια προάστια της πόλης. Τους τελευταίους μήνες είχε πολεμήσει στο πεζικό στην ταξιαρχία Γκιβάτι στη Λωρίδα της Γάζας, στο Χαν Γιουνίς. Χθες το πρόσωπό του εμφανίστηκε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του Ισραήλ. Και θυμήθηκε πως ζει κατά τύχη, επειδή εκεί μια μέρα έβαλε βιαστικά το κράνος του ξεχνώντας να αφαιρέσει ένα μέταλλο που υπήρχε στο εσωτερικό του. «Λίγο αργότερα με πυροβόλησαν τρεις φορές στο σημείο αυτό. Ζω από τύχη».

ΜΑΣΟΥΝΤ ΠΕΖΕΣΚΙΑΝ

«Υποσχέσεις» και αντίποινα

«Ο Σιδερένιος Θόλος είναι πιο εύθραυστος από γυαλί». Με τα λόγια αυτά σχολίασε χθες την επίθεση στο Ισραήλ ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «True Promise 2» ως αντίποινα στο Ισραήλ «με βάση τα νόμιμα δικαιώματά μας». Τόνισε ότι η Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του πρώην αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε επέδειξε αυτοσυγκράτηση, εισακούοντας τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να μην αντεπιτεθεί. «Ομως τώρα, μετά και τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, αποφασίσαμε πως πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Πεζεσκιάν δημιουργούν ερωτηματικά για την πληροφόρηση που υπάρχει μέσα στο Ιράν, καθώς οι περισσότεροι ιρανικοί πύραυλοι που είχαν στόχο το ισραηλινό έδαφος καταρρίφθηκαν. Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ιρανικό καθεστώς έχει δώσει άλλες πληροφορίες για τα όσα έγιναν πραγματικά. «Εάν το Ισραήλ θέλει να διαταράξει την ασφάλειά μας, τότε κι εμείς μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο», πρόσθεσε.