Ένας από τους δράστες της χθεσινής επίθεσης στο τραμ και τη στάση του τραμ στη Γιάφα του Τελ Αβίβ, ήταν ο Μοχάμεντ Αλ-Μισκ, γιος του αυτοανακηρυσσόμενου ως μέλους της Ταξιαρχίας αλ Κασάμ της Χαμάς Ραέντ Αλ-Μισκ, ο οποίος σκότωσε 20 Ισραηλινούς και τραυμάτισε περισσότερους από 150 άλλους στην επίθεση στην Ιερουσαλήμ το 2003.

Κατά τη Δεύτερη Ιντιφάντα, ο Ραέντ Μισκ, στέλεχος της Χαμάς, ενορχήστρωσε μια επίθεση αυτοκτονίας στο λεωφορείο Egged No. 2 της Ιερουσαλήμ στις 19 Αυγούστου 2003. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα 24 θανάτους, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, και τον τραυματισμό περισσότερων από 130 ατόμων. Ο Μισκ, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε Εβραίο Χαρέντι, χρησιμοποίησε μια βόμβα 5 κιλών γεμάτη με ρουλεμάν για να μεγιστοποιήσει τις απώλειες.

Ως κίνητρο ανέφερε τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό, εκφράζοντας υπερηφάνεια για τις πράξεις του σε βίντεο που κυκλοφόρησε από τη Χαμάς. Στην 21η επέτειο της βομβιστικής επίθεσης, η Χαμάς δημοσίευσε αποσπάσματα από τη διαθήκη του Μισκ. Στον απόηχο της επίθεσης το Ισραήλ επέβαλε εκ νέου πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό των πόλεων της Δυτικής Όχθης μην επιτρέποντας σε κανέναν να εισέλθει ή να εξέλθει.

Σύμφωνα με ισραηλινές ραδιοφωνικές αναφορές, μετά την επίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 17 Παλαιστίνιους ύποπτους ως ακτιβιστές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συγγενών του βομβιστή, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ και οι δύο σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν από ισραηλινό ελικόπτερο στη Γάζα.

Αποσπάσματα από την διαθήκη του Ραέντ Αλ-Μισκ

«Αγαπημένα μου παιδιά, τα μήλα των ματιών μου (αραβική έκφραση), Μουμίν, Σάμα, και αυτό που είναι ακόμα στην κοιλιά της μητέρας σας… που, Θεού θέλοντος, θα γεννηθεί σε τέσσερις μήνες… Έχω γράψει πολλά γράμματα και έχω δώσει πολλές ομιλίες, αλλά δεν ξέρω πώς να σας μεταφέρω τα συναισθήματά μου. Τι να πω; Σας άφησα και διάλεξα ένα δρόμο που αγαπούσα και αγαπούσα… Δεν σας άφησα μόνους… ολόκληρο το έθνος είναι μαζί σας – ακόμα κι αν δεν μαρτυρήσω, τελικά θα πεθάνω.

Προς την οικογένειά μου και τους αγαπημένους μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου, τα ξαδέλφια μου, στην Παλαιστίνη, την Ιορδανία και αλλού, ζητώ τη συγχώρεσή σας. Δεν τήρησα τα καθήκοντά μου απέναντί σας και σας προκάλεσα πολλά προβλήματα. Πρόσφατα, προσπάθησα να περάσω περισσότερο χρόνο μαζί σας, αλλά τα θέματα του τζιχάντ το εμπόδισαν.

Ήμουν πρόθυμος να φέρω την οικογένεια κοντά, και αυτές οι συγκεντρώσεις ήταν για μένα ένα κάλεσμα στον Αλλάχ και μια εξέταση του μυαλού των νέων. Σας προτρέπω να ενωθείτε μετά από μένα και να έχετε μια καρδιά και να μην διαφωνείτε.

Ο Ραέντ άφησε και ένα μήνυμα «προς τα αγαπημένα αδέλφια και τα αγαπημένα λιοντάρια πίσω από τα κάγκελα, είστε στις καρδιές μας, είστε στην ουσία και την ύπαρξή μας, δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε, ούτε θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση που αποκλείει έστω και έναν από εσάς» όπου οι αποφυλακίσεις των ενόπλων Παλαιστινίων μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων ήταν μια συνήθης διαδικασία.

Ο Ραεντ Αλ Μισκ με τα δύο παιδιά του.

Ο γιος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Τα αποσπάσματα της διαθήκης του Ραέντ βρίσκονταν στα χέρια της Χαμάς η οποία δημοσίευσε κάποια σημεία και ολόκληρο το βίντεο των 4ο λεπτών. Η διαθήκη δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου του 2024. Ο Μοχάμεντ Αλ-Μισκ που πρόλαβε να γνωρίσει λίγο τον πατέρα του και τον γνώριζε μονάχα από τις διηγήσεις των άλλων, πιθανώς να επηρεάστηκε από την διαθήκη.

Οι Ταξιαρχίες της Αλ Κασάμ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τους  Μοχάμεντ Ρασίντ Μισκ και Αχμέντ αλ-Χαϊμούνι από την πόλη Αλ Χαλίλ.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της επιχείρησης της Αλ Κασάμ, η οργάνωση αναφέρει πως «οι δύο μαχητές μας κατάφεραν να διεισδύσουν στα κατεχόμενα εδάφη μας, μαχαιρώνοντας έναν στρατιώτη κατοχής και αρπάζοντας το αυτόματο όπλο του, και στη συνέχεια πραγματοποιώντας την ηρωική επιχείρηση σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στην καρδιά του «Τελ Αβίβ», μία εκ των οποίων ήταν μέσα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό, όπου εξουδετέρωσαν τους σιωνιστές εποίκους εξ επαφής».

Σημειώνεται πως από την επίθεση, έχασε τη ζωή του και ένας Έλληνας.

Το μίσος και η βία έχουν την τάση να διαιωνίζονται και ο τωρινός πόλεμος, είναι βέβαιο πως θα «δώσει» νέες γενιές μαχητών και στα δύο στρατόπεδα.

*με πληροφορίες από Telegram, Χαμάς (διαθήκη, προκήρυξη), BBC