Για ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοικτά των ακτών της Σομαλίας αναχωρεί το Σάββατο από την Τουρκία το ερευνητικό σκάφος της γείτονος «Oruc Reis».
Το πλοίο θα αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη, κάνοντας τον διάπλου του Βοσπόρου, σε μία τελετή στην οποία θα δώσει το παρών ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το «Oruc Reis» αναμένεται να μείνει στα ανοικτά της Σομαλίας επτά μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει δεδομένα τόσο για κοιτάσματα φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τις τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες θα αναλυθούν στην Άγκυρα και οι δραστηριότητες γεώτρησης θα ξεκινήσουν στις θέσεις που θα καθοριστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών. Η Σομαλία έχει παραχωρήσει άδεια ερευνών στην τουρκική εταιρεία Turkish Petroleum σε 15 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου.
Μαζί με το «Oruc Reis» θα αναχωρήσουν για τη Σομαλία και τρία συνοδευτικά πλοία (Zaγanos Pasa, Sancar και Ataman).
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Άκτουρκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται και θα προστατεύεται από την τουρκική «Ναυτική Ομάδα Δράσης Σομαλίας» που αποτελείται από τα πλοία TCG Gediz, TCG Gokova και TCG Arif Ekmekci.
Επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος και τομεάρχης Άμυνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, είχε αντιδράσει στην αποστολή πολεμικών πλοίων ως συνοδεία του «Oruc Reis» στη Σομαλία, υποστηρίζοντας ότι «όταν είναι τόσο προφανείς οι απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή μας, το να στείλουμε ένα μέρος των μαχητικών στοιχείων του Πολεμικού Ναυτικού μας έξω από την περιοχή μας αποτελεί στρατηγικό λάθος».
Στις 21 Ιουλίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis στα νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου συνοδευόμενο από 15 ναυτικές μονάδες που εξέρχονταν της ναυτικής βάσης Aksaz. Η ενέργεια αυτή ερμηνεύθηκε από την ελληνική πλευρά ως «διάτρητη πράξη» με σκοπό την κλιμάκωση της κρίσης. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής, η δε ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε δική της NAVTEX (στην οποία απάντησε η Τουρκία με δική της νέα anti-NAVTEX) και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ τον παράνομο χαρακτήρα των διεκδικήσεων της Τουρκίας.