Λαμπιόνια φωτίζουν τους δρόμους, τα δέντρα και οι πλατείες έχουν στολιστεί και οι κάτοικοι έχουν mood σε χριστουγεννιάτικο mood.
Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 3 Νοεμβρίου, ωστόσο στο Καράκας η ομορφότερη γιορτή του χρόνου έχει ήδη φτάσει.
Η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, αν και τα Χριστούγεννα απέχουν δύο μήνες, φόρεσε τα καλά της και μετρά αντίστροφα για τις γιορτές.
Ήδη από καιρό ο πρόεδρος Μαδούρο είχε διακηρύξει ότι η έναρξη της εορταστικής περιόδου θα άρχιζε από τον Οκτώβριο, γράφει ο Guardian.
Δέντρα, συναυλίες και φάτνες
Στο Καράκας έχει στηθεί ένα μεγάλο δέντρο και έχουν ανέβει τα εορταστικά «Feliz Navidad» και «Merry Christimas». Αλλά και σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει οι χριστουγεννιάτικες συναυλίες και έχουν στηθεί χιονάνθρωποι και φάτνες με τους τρεις μάγους.
«Ο κόσμος χαίρεται», δήλωσε ο υπουργός Ντιοσντάντο Καμπέλο και τα έβαλε με όσους παραπονιούνται για τις πρόωρες γιορτές: «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η χώρα είναι μια χώρα ευτυχίας, ενθουσιασμού και μέλλοντος».
Μετά τις προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο Μαδούρο, αν και η αντιπολίτευση είχε ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε νοθεία, άρχισαν εκτεταμένες ταραχές με δεκάδες θανάτους
«Με την δημοκρατία της χώρας σε πλήρη σύγχυση ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να τονώσει την κατάσταση με την χαρά των γιορτών», γράφουν οι New York Times, ενώ το Associated Press αναφέρει πως «στη Βενεζουέλα δεν ήρθαν τα Χριστούγεννα ακόμα και αν το θέλει ο πρόεδρος, το κλίμα μέχρι τώρα δεν είναι εορταστικό».
Η 32χρονη Ντεζιρέ Αγκιάρ, προτού στήσει το περίπτερό της με κοσμήματα και αξεσουάρ σε τοπική αγορά του Καράκας, δήλωσε στο Associated Press: «Νομίζω πως είναι τρομερό γιατί είναι Οκτώβριος. Το Χαλογουίν δεν πέρασε καν και είναι ήδη Χριστούγεννα; Τα γιορτάζουμε μαζί;».
Σημειώνεται ότι μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, που κέρδισε ο Μαδούρο, αν και η αντιπολίτευση είχε ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε νοθεία, άρχισαν εκτεταμένες ταραχές με δεκάδες θανάτους. Σύμφωνα με το Associated Press, συνελήφθησαν 2.000 διαδηλωτές μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, ενώ περισσότεροι από 20 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κατήγγειλε εκλογική νοθεία και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη.