Κατά 99 μονάδες βάσης (μ.β.), δηλαδή σχεδόν 1%, έχουν μειωθεί τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Τα στεγαστικά είναι η μόνη κατηγορία δανείων που παρουσιάζει μεγάλη πτώση επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, καθώς αυτά των καταναλωτικών έχουν μείνει σχετικά σταθερά (μείωση 10 μ.β.), ενώ τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έχουν διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον όγκο τους, με τα μικρότερα δάνεια (έως 250.000 ευρώ) να γίνονται ακριβότερα και τα μεγαλύτερα να γίνονται φθηνότερα – εν πολλοίς λόγω των μεγάλων χορηγήσεων που δίνονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της ΕΕ.
Επομένως, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια, όπως εκφράζεται με τα νέα προϊόντα που έχουν βγει στην αγορά τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν ωστόσο αυτά με τη μικρότερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώνεται σταθερά και διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 27,3 δισ. ευρώ. Τα νέα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί το 2024 έφταναν το 1,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στο πρώτο 7μηνο του 2023 υπολογίζονταν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την επίδραση του προγράμματος «Σπίτι Μου», η οποία συνεχίζεται και φέτος και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά στέγης από τον Ιανουάριο, όταν θα ξεκινήσει και το «Σπίτι Μου ΙΙ». Τα νέα στεγαστικά δάνεια του 2023 ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με τον στόχο των τραπεζών για τη φετινή χρονιά να έχει τεθεί μεταξύ 1,5 και 1,7 δισ. ευρώ.
Το περιθώριο
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός φαίνεται να μην αγγίζει εξίσου τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτε και τα επιτόκια των καταθέσεων. Ετσι, το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,30%. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες της ΕΚΤ, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν το τέταρτο μεγαλύτερο περιθώριο επιτοκίων στην ευρωζώνη, πίσω μόνο από τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) και τη Σλοβενία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο στις καταθέσεις μιας ημέρας των ελληνικών τραπεζών ξεκόλλησε επιτέλους από το 0,03% και έφτασε στο… 0,04%.