Από την πείνα και την εξάντληση κατέρρευσε στο δρόμο ένας 50χρονος άντρας στoν Πύργο Ηλείας, που εκλιπαρούσε τους περαστικούς για κάτι φαγώσιμο. Το συγκλονιστικό περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης δημοσιοποίησε το τοπικό μέσο patrinews. Η είδηση ξυπνάει μνήμες που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, από την Ελλάδα της κρίσης, όταν καταγγέλλονταν περιστατικά λιποθυμιών από την πείνα, ακόμα και μαθητών στα σχολεία.
Ακόμα και αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, η εικόνα ενός ανθρώπου να καταρρέει από την πείνα μπροστά στους περαστικούς παραμένει σοκαριστική, ιδίως όταν συμβαίνει σε μια μικρή κοινωνία και όχι στην ανωνυμία της μεγαλούπολης. Πιθανόν αν είχε συμβεί στο κέντρο της Αθήνας το ίδιο φαινόμενο να πέρναγε απαρατήρητο και να κρυβόταν πίσω από την τουριστική κίνηση, που συνεχίζεται ακάθεκτη εν μέσω φθινοπώρου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άντρας ζητούσε βοήθεια από τους περιοίκους, καθώς βρισκόταν σε κακή κατάσταση και έφερε εμφανή σημάδια εγκατάλειψης και εξαθλίωσης. Λίγο αργότερα έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε αφού δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Άμεσα κλήθηκε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με το οποίο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου.
Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την κοινωνική πρόνοια και την αδυναμία παροχής βασικών αναγκών σε άτομα που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, σημείωνει το patrisnews. Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα της αυξανόμενης κοινωνικής ευαλωτότητας και της ανάγκης για ενισχυμένα μέτρα στήριξης, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι που να φτάνουν σε τέτοια ακραία σημεία σωματικής και ψυχικής εξάντλησης λόγω ασιτίας, τονίζει το τοπικό Μέσο.
Ανεπάρκεια τροφής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επάρκεια τροφής, που δημοσιοποιήθηκαν φέτος για το έτος 2023 (με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2022), περίπου 700.000 άνθρωποι κάθε βράδυ πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο χωρίς να έχουν τραφεί επαρκώς. Το 6,5% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ το 1,4% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής (σύμφωνα με την παγκόσμια τυπική κλίμακα ανεπάρκειας τροφής – FIES).
Τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,6% το 2022, 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής την περίοδο 2019-2022 το ποσοστό ανήλθε στο 1,5%, εκτός του έτους 2020 που ήταν 1,6%.
Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Επισιτιστική ανασφάλεια και παχυσαρκία
Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.
Σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η επισιτιστική ανασφάλεια όχι μόνο συνυπάρχει αλλά και συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στον ελληνικό πληθυσμό. Το ποσοστό των παχύσαρκων στον ενήλικο πληθυσμό έφτασε το 28% το 2022 έναντι 24,6% (2,4 εκατομμύρια άτομα από 2,1 εκατ.).
Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν μια υγιεινή διατροφή για το 2022 διαμορφώθηκε στο 18,3% από 21% το 2021 και 30,8% το 2017. Ο αριθμός των Ελλήνων που δεν μπορούσαν πληρώσουν μια υγιεινή διατροφή για το 2022 διαμορφώθηκε σε 1,9 εκατ. άτομα από 2,2 εκατ. άτομα το 2021 και 3,3 εκατ. άτομα το 2017.