Η εγκληματικότητα πουλάει τελευταία. Το μόνο θέμα που δεν αγγίζει κανείς είναι η παρανομία του κράτους. Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι ένας 37χρονος Πακιστανός πέθανε μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Το πτώμα του ήταν γεμάτο μελανιές. Κανείς δεν λέει τι έπαθε. Η προϊστορία μας, όμως, γεννά υποψίες. Συντριπτικά διαχρονικά στοιχεία καταγράφουν η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κι ο Συνήγορος του Πολίτη. Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων έχει αποφανθεί πως «η κακομεταχείριση από την Αστυνομία παραμένει συχνή πρακτική σε όλη την ελληνική επικράτεια». Ως το τέλος του 2023 το ΕΔΔΑ είχε εκδώσει 139 καταδικαστικές αποφάσεις για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων. Τα κείμενά τους προκαλούν αναγούλα.

Ενδεικτικά, περιγράφουν βιαιοπραγίες εναντίον δεμένου θύματος (απόφαση Ζελιλόφ εναντίον Ελλάδας). Μπουνιές και χαστούκια σε ανήλικο σε προσπάθεια απόσπασης ομολογίας (Στεφάνου εναντίον Ελλάδας). Χτυπήματα με στέκα μπιλιάρδου (Γκαλότσκιν εναντίον Ελλάδας) και με σιδηρολοστό, συνοδευόμενα από απειλές βιασμού (Μπέκος και Κουτρόπουλος εναντίον Ελλάδας). Ακινητοποίηση από έναν αστυνομικό και χτυπήματα στο κεφάλι από δεύτερο σε θύμα που συνόδευε φίλο του στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει ληστεία εις βάρος του (Αλσαγιέντ Αλαάμ εναντίον Ελλάδας). Βιασμό μετανάστη από λιμενικό με χρήση κλομπ (Ζοντούλ εναντίον Ελλάδας). Βασανισμό με ηλεκτροσόκ κοντά στα γεννητικά όργανα σε δύο συλληφθέντες για παράβαση του ΚΟΚ, ένας εκ των οποίων ήταν ανήλικος (Σιδηρόπουλος και Παπακώστας εναντίον Ελλάδας). Οσο για τη δικαιοσύνη; Ας πάρουμε την τελευταία υπόθεση, του ηλεκτροσόκ.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. ξεμπέρδεψε επιβάλλοντας στον θύτη ένα πρόστιμο 100 ευρώ. Ο τότε υπουργός μάλωνε και χλεύαζε, μάλιστα, όσους τόλμησαν να υιοθετήσουν τις καταγγελίες. Ο βασανιστής προήχθη στον βαθμό του ανθυπαστυνόμου. Από την αρχή της προανάκρισης ως το τέλος της δευτεροβάθμιας δίκης πέρασαν δώδεκα χρόνια. Και, μολονότι η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε τον ανθυπαστυνόμο ένοχο για βασανιστήρια, τον καταδίκασε σε μια από τις ελαφρύτερες ποινές που ο νόμος τής επέτρεπε, πέντε χρόνια φυλάκισης, εξαγοράσιμα προς πέντε ευρώ την ημέρα σε τριάντα έξι δόσεις.

Εως ότου οι υπεύθυνοι απαντήσουν και ασχοληθούν με όλα αυτά, κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν έχει λόγο να αισθάνεται πως η ασφάλειά του βρίσκεται σε ασφαλή χέρια. Ολα τα άλλα είναι φτηνές ατάκες για τα πάνελ.