Αντόνιο Γκουτέρες

Ανεπιθύμητος για το Ισραήλ

«Persona non grata» για το Ισραήλ είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς. Του προσάπτουν ότι δεν καταδίκασε ονομαστικά το Ιράν για τη μαζική επίθεσή του κατά του Ισραήλ την Τρίτη. «Οποιοσδήποτε δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Εχουμε να κάνουμε με έναν αντι-ισραηλινό Γενικό Γραμματέα που υποστηρίζει τους τρομοκράτες, τους βιαστές και τους δολοφόνους», ανέφερε ο Κατς σε ανακοίνωσή του. Είναι μια απόφαση που «πράγματι δεν ωφελεί σε καμιά περίπτωση» απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ όταν ρωτήθηκε σχετικά. Χθες και η Γαλλία έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη, ανησυχητική και αντιπαραγωγική απόφαση». Το Παρίσι επανέλαβε «την πλήρη υποστήριξή του και την εμπιστοσύνη του» στο πρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη παίζουν θεμελιώδη ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή» εν μέσω των εντάσεων που απειλούν με γενικευμένη ανάφλεξη.

Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ

Την πήραν με τις ντομάτες

Σακούλα με ντομάτες πέταξαν φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές προς την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ διακόπτοντας συζήτηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η υπουργός επέστρεφε στα έδρανα μετά την ομιλία της στο βήμα της Βουλής όταν κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν και να διαπληκτίζονται στο θεωρείο. Ακολούθησε η ρίψη αντικειμένου προς την κατεύθυνση που καθόταν η υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, το αντικείμενο έπεσε λίγες σειρές πίσω από το έδρανο όπου καθόταν η Στένεργκαρντ, η οποία φαίνεται σε βίντεο να σηκώνεται και να αποχωρεί γρήγορα από την αίθουσα. Οπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για σακούλα που περιείχε ντομάτες. Ο προεδρεύων της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης ζήτησε από την ασφάλεια να απομακρύνει από την αίθουσα τους διαδηλωτές και διέκοψε τη συζήτηση. Τρία άτομα παραδόθηκαν στην αστυνομία, ενώ ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ζήτησε εξηγήσεις και ενδελεχή έρευνα.

Μελάνια Τραμπ

Το δικαίωμα στην άμβλωση

Ετοιμη να δώσει εξηγήσεις εμφανίστηκε η Μελάνια Τραμπ μετά τις αναφορές ότι στην αυτοβιογραφία της που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, την ώρα που ο σύζυγός της Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει το δικαίωμα των αμερικανικών πολιτειών να επιβάλλουν περιορισμούς στην εθελούσια διακοπή της κύησης. «Η ατομική ελευθερία είναι μια θεμελιώδης αρχή που προστατεύω», είπε η πρώην πρώτη κυρία σε βίντεο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. «Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμό όσον αφορά αυτό το ουσιαστικό δικαίωμα που έχουν όλες οι γυναίκες από τη γέννησή τους. Ατομική ελευθερία. Τι σημαίνει πραγματικά “Το σώμα μου, η επιλογή μου;”», σχολίασε αναφερόμενη στο σχετικό σλόγκαν. Στην αυτοβιογραφία της όμως αναφέρει: «Είναι επιτακτικό να εγγυόμαστε στις γυναίκες την αυτονομία να αποφασίζουν αν επιθυμούν να κάνουν παιδιά με βάση τις προσωπικές τους πεποιθήσεις» προσθέτοντας πως πρέπει να είναι «ελεύθερες από κάθε παρέμβαση ή πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης».