«Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει» είναι το μήνυμα που φέρεται ότι έστειλε η κυβέρνηση του Ιράν στις ΗΠΑ μέσω Κατάρ, όπως ανέφερε χθες το δίκτυο Al Jazeera, κάνοντας λόγο για «μη συμβατική απάντηση» που περιλαμβάνει στόχευση ισραηλινών υποδομών. Από την άλλη, και το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται για σημαντικά χτυπήματα μέσα στο ιρανικό έδαφος, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει χθες ότι «συζητεί πιθανά ισραηλινά χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν». Χθες το Ισραήλ πραγματοποίησε πολλές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, όπου σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας 97 νοσηλευτές και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν χάσει τη ζωή τους. Χθες, για πρώτη φορά ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με τον λιβανέζικο στρατό, που όμως γενικά κρατά στάση αναμονής και δεν εμπλέκεται στις μάχες των Ισραηλινών με μέλη της Χεζμπολάχ.

Κρίσιμη καμπή

Οπως γράφουν οι «New York Times», το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να απαντήσει πολύ δυναμικά στο Ιράν μετά τη δεύτερη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη στο Ισραήλ φέτος. Σήμερα ολοκληρώνονται στο Ισραήλ οι εορτασμοί για την εβραϊκή Πρωτοχρονιά και έτσι αναμένεται να ληφθούν και κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της σύγκρουσης. «Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή αυτή τη στιγμή» δηλώνει ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας που ήταν αρμόδιος να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ιράν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ. «Εχουμε συναίνεση, μεταξύ του στρατού, των εμπειρογνωμόνων στον αμυντικό τομέα, των αναλυτών και των πολιτικών, ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν».

Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός και φέρεται ότι δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να συμμετέχουν σε επιχείρηση στον Νότιο Λίβανο

Πολλοί Ισραηλινοί αισθάνονται ότι δεν έχουν πολλά να χάσουν: τα πρόσφατα χτυπήματα σε προάστια του Τελ Αβίβ ξεπέρασαν ένα όριο που η Τεχεράνη δεν είχε υπερβεί ποτέ μέχρι τώρα στοχεύοντας περιοχές αμάχων.

Οι επικριτές του Ισραήλ συχνά βλέπουν τη χώρα ως τον κύριο υποκινητή της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Αλλά οι περισσότεροι Ισραηλινοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα συνεχών επιθέσεων από τους πληρεξούσιους του Ιράν – τη Χαμάς στη Γάζα, τους Χούθι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο – και αισθάνονται ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για να αμυνθούν. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις στο Ισραήλ να καταστήσει το Ιράν πλήρως υπεύθυνο για τις επιθέσεις των συμμάχων του, ακόμη κι αν κινδυνεύει με εκρηκτική αντίδραση.

Δεν έχει λάβει απάντηση

Το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το πώς ακριβώς θα απαντήσει, δήλωσαν στους «Financial Times» έξι ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, και η έκταση της αντίδρασής του θα επηρεαστεί από το επίπεδο υποστήριξης – τόσο πρακτικής όσο και ρητορικής – που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει τους εισερχόμενους πυραύλους και από τις δύο ιρανικές επιθέσεις, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα χρειαστούν οπωσδήποτε την υποστήριξη των αμερικανικών για να καταφέρουν καίρια πλήγματα μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ ενδέχεται να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και στρατιωτικές βάσεις. Η καταστροφή των διυλιστηρίων πετρελαίου θα μπορούσε να βλάψει την ήδη αδύναμη οικονομία του Ιράν, καθώς και να προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έναν μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Παρά τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με τέσσερις ισραηλινούς αξιωματούχους, παρόλο που θεωρεί υπαρξιακή απειλή τις προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Η στοχοποίηση πυρηνικών τοποθεσιών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σκαμμένες βαθιά στη γη, θα είναι αδύνατη χωρίς την υποστήριξη ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε προχθές ότι δεν θα υποστηρίξει μια ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

—————————-

Τον είχαν στο στόχαστρο πολλές φορές τον περασμένο χρόνο

Υπό συνθήκες μυστικότητας σήμερα η προσωρινή ταφή του Χασάν Νασράλα

Νέες λεπτομέρειες για την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έρχονται στο φως, καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη υπό συνθήκες μυστικότητας η κηδεία του. Ο φόβος για περισσότερες ισραηλινές επιθέσεις εμποδίζουν τη σιιτική οργάνωση να οργανώσει μια μεγάλη κηδεία. «Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει μια κηδεία υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε στην «Washington Post» πηγή της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση εξασφάλισε θρησκευτικό διάταγμα για την προσωρινή ταφή του Νασράλα και η επίσημη κηδεία θα γίνει όταν το επιτρέψει η κατάσταση. Παράλληλα αποφεύγεται ο διορισμός επίσημου διαδόχου του Νασράλα, πιθανώς για να αποφευχθεί η εξόντωση και αυτού από τους Ισραηλινούς. «Η οργάνωση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει περισσότερο χάος διορίζοντας κάποιον μόνο για να τον δει να σκοτώνεται», δηλώνει στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Φοιτήτριες κρατούν αφίσες του Χασάν Νασράλα, του δολοφονημένου αρχηγού της Χεζμπολάχ

Απρόβλεπτες ευκαιρίες

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η καταστροφική εκστρατεία του Ισραήλ έναντι της Χεζμπολάχ προέκυψε από μια σειρά απρόβλεπτων ευκαιριών. Το Ισραήλ είχε χακάρει κρυφά το δίκτυο επικοινωνίας της Χεζμπολάχ μέσω βομβητών και φορητών ασυρμάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν ενδεχόμενο ολοκληρωτικό πόλεμο με τη σιιτική οργάνωση. Αυτό το σχέδιο δολιοφθοράς εκτελέστηκε βιαστικά τον περασμένο μήνα, επειδή οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είδαν σημάδια ότι η Χεζμπολάχ έλεγχε τους βομβητές και υπήρχε περίπτωση να ανακαλύψει τα κρυμμένα εκρηκτικά, ανέφεραν πηγές. Καθώς η εκστρατεία κλιμακωνόταν, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ενημερώθηκαν ότι ο Νασράλα ετοιμαζόταν να φύγει από τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία είχαν χαρτογραφήσει σχολαστικά. Για άλλη μια φορά το δίλημμα ήταν είτε να δράσουν άμεσα είτε να τον χάσουν.

Αμεσα αντίποινα

Το Ισραήλ είχε σκεφτεί να χτυπήσει τον Νασράλα στις 11 Οκτωβρίου, μέρες μετά την επίθεση, ως άμεσα αντίποινα. Αλλά αυτό δεν έγινε – εν μέρει λόγω της πίεσης των ΗΠΑ, αλλά περισσότερο λόγω των φόβων των ισραηλινών ηγετών ότι η τραυματισμένη χώρα δεν θα μπορούσε να αντικρούσει ακόμα την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών από τη Χεζμπολάχ. Ενα χτύπημα κατά του Νασράλα εξετάστηκε πολλές άλλες φορές τον περασμένο χρόνο, ανέφεραν οι πηγές, αλλά απορρίφθηκε κάθε φορά. Η μοιραία απόφαση ελήφθη το βράδυ πριν αναχωρήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. O υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ προσθέτει και μια άλλη διάσταση που μένει να εξακριβωθεί. Δήλωσε πρόσφατα ότι ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε ανακωχή και γι΄αυτό εξοντώθηκε από τη μερίδα της ισραηλινής κυβέρνησης που δεν την επιθυμούσε.

Τον είχε ειδοποιήσει

Οπως έγινε γνωστό ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο αμέσως μετά τις εκρήξεις στους βομβητές και στους ασυρμάτους και τον κάλεσε να βρει καταφύγιο στο Ιράν. Του έστειλε μάλιστα μήνυμα με έναν στενό σύμβουλό του, τον ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης  Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και επίσης σκοτώθηκε. Στο μήνυμά του ο Νιλφορουσάν ενημέρωσε τον Νασράλα πως το Ιράν γνώριζε ότι πράκτορες του Ισραήλ είχαν διεισδύσει στη Χεζμπολάχ και σκόπευαν να τον δολοφονήσουν.

Η ισραηλινή διείσδυση

Την ίδια ώρα ο Χαμενεΐ ανησυχούσε για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη και ξεκινούσε έρευνες για τον εντοπισμό των κατασκόπων. Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το περασμένο Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθούν περίπου 200 πύραυλοι κατά του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, ως αντίποινα για τους θανάτους των Νασράλα και Νιλφορουσάν.