Η απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας στο Ισραήλ δείχνει ότι η Τεχεράνη προσπάθησε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά κατά τη νυχτερινή επίθεση της Τρίτης, σε αντίθεση με το σαφές μήνυμα που είχε στείλει η επίθεση με drones και πυραύλους τον Απρίλιο. Η ταχύτητα των βαλλιστικών όπλων καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους αλλά οι αρχικές αναφορές για κανέναν θάνατο στο Ισραήλ και έναν στη Δυτική Οχθη υποδηλώνουν ότι, παρά τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, επρόκειτο για στρατιωτική αποτυχία αν και ορισμένα από τα όπλα ή θραύσματα φαίνεται να έχουν χτυπήσει το έδαφος.
Οι πύραυλοι Emad και Ghadr της Τεχεράνης, που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος, εκτιμάται ότι ταξιδεύουν με έξι φορές την ταχύτητα του ήχου κατά την πρόσκρουση και χρειάζονται 12 λεπτά για να φθάσουν από το Ιράν. Αυτό θα σήμαινε πάνω από 7.400 χλμ./ώρα. Αλλά το Ιράν είπε ότι ανέπτυξε το ακόμη ταχύτερο, υπερηχητικό Fatteh-2, με μέγιστη ταχύτητα που εκτιμάται στα 16.000 χλμ./ώρα.
Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει ένα οπλοστάσιο περίπου 3.000 βαλλιστικών πυραύλων, αν και ο αρχικός υπολογισμός έγινε από τις ΗΠΑ πριν από δυόμισι χρόνια, επομένως ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Η Τεχεράνη θα ήθελε να διατηρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των αποθεμάτων της σε περίπτωση που η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί περαιτέρω σε γενικευμένο πόλεμο.
Η εκτόξευση τόσο πολλών βαλλιστικών πυραύλων σε λίγα λεπτά δείχνει επίσης μια σοβαρή προσπάθεια να συντρίψει ή να εξαντλήσει την αεράμυνα του Ισραήλ. Η αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων εν πτήσει είναι κυρίως καθήκον των συστημάτων μεγάλης εμβέλειας ΗΠΑ – Ισραήλ Arrow 3 και Arrow 2, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, τα οποία υποστηρίζονται από το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα «Σφενδόνη του Δαβίδ» (David’s Sling). Ο πιο γνωστός «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome) χρησιμοποιείται για αναχαιτίσεις βλημάτων μικρής εμβέλειας, συχνά ρουκετών που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Γάζα.
Τον Απρίλιο, ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων είπε ότι ένας πύραυλος Arrow κοστίζει περίπου 3,5 εκατ. δολάρια τη φορά και οι αναχαιτιστές της Σφενδόνης 1 εκατ. δολάρια, η εξάλειψη εκατό και πλέον πυραύλων θα είχε κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – ενώ οι ίδιοι οι πύραυλοι έχουν κοστίσει στο Ιράν 106.000 δολάρια ο καθένας ή και περισσότερο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είπε τότε ότι είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες 72 ώρες πριν από τη σχεδιαζόμενη επίθεση – η οποία έλαβε χώρα ένα δεκαπενθήμερο αφότου το Ισραήλ βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Αυτή τη φορά, το Ιράν ενήργησε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ, την Παρασκευή.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίθεση την Τρίτη άρχισαν να κυκλοφορούν από αμερικανικές πηγές λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση των πυραύλων. Δεν ήταν αμέσως σαφές πόσοι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν το έδαφος. Στην επίθεση του Απριλίου, από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν, μόνο οι εννέα πέτυχαν τον στόχο, προκαλώντας μικρές ζημιές σε δύο αεροπορικές βάσεις, που σημαίνει με στενούς στρατιωτικούς όρους ότι και αυτή η επίθεση ήταν αποτυχημένη.
Το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα από 300 drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικά τον Απρίλιο, ενώ την Τρίτη απέφυγε τα αργοκίνητα drones – που θα αποδεικνύονταν αναποτελεσματικά έναντι ενός αντιπάλου με ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας. Μπορεί επίσης να μη χρησιμοποίησε ούτε πυραύλους Κρουζ.