Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Eνωσης ψήφισαν χθες να επιβάλουν επιπλέον δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής, σε μια κίνηση που μπορεί τώρα να οδηγήσει σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Οι δασμοί θα επιβληθούν από τις 31 Οκτωβρίου 2024, με την ΕΕ να προχωρά στην κίνηση αυτή επειδή έκρινε ύστερα από έρευνα ότι κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις στρεβλώνουν την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Πρόκειται για νίκη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υποστηριζόμενη από τη Γαλλία είχε πιέσει για ανάληψη τέτοιας δράσης. Υπέρ της επιβολής δασμών φέρονται να ψήφισαν μεταξύ άλλων Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα. Κατά των δασμών φέρονται να ψήφισαν Γερμανία και Ουγγαρία, ενώ απείχε η Σουηδία. Οι νέοι επιπλέον δασμοί θα κυμαίνονται από 7,8% για την Tesla και θα φτάνουν έως το 35,5% για την κινεζική κρατική SAIC Motor. Τα ηλεκτρικά οχήματα της BYD θα έχουν επιπλέον δασμό 17% και αυτά της Geely 18,8%.

Ικανοποίηση ΤτΕ για το placement της ΕΤΕ

Την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διατηρούσε μέχρι την Πέμπτη το ΤΧΣ χαιρέτισε με δήλωσή του ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. «Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Η σημαντική συμμετοχή ελλήνων και ξένων επενδυτών αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και τις προοπτικές του, γεγονός που επέτρεψε στο ΤΧΣ να προχωρήσει στην επιτυχή αύξηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στη Δικαιοσύνη για το πρόστιμο

Εσφαλμένο και αστήρικτο χαρακτηρίζει ξανά η Motor Oil το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ καθώς και αυτό ύψους 50.000 ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλό της Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, τα πρόστιμα αφορούν παρακώλυση αυτεπάγγελτου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Κεντρικών Γραφείων της τον Σεπτέμβριο 2021. Η εταιρεία Motor Oil, σε νέα χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου το στελεχιακό δυναμικό τής εταιρείας συνεργάστηκε με τους ελεγκτές, ανταποκρινόμενο πλήρως στα αιτήματά τους, ενώ από τον έλεγχο δεν προέκυψαν θέματα παραβίασης της περί ανταγωνισμού νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας.

Επισημαίνει ακόμα ότι ο ισχυρισμός περί άρνησης πρόσβασης των ελεγκτών στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου είναι αβάσιμος, καθώς όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο χώρος του γραφείου είναι ιδιωτικός, προσθέτοντας ότι «ο σκοπός της Επιτροπής ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η διερεύνηση διάπραξης τυχόν νομικών παραβάσεων». Μάλιστα, σκοπεύει να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για την ακύρωση της απόφασης και να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Απώλεια

Μια σημαντική απώλεια μετρά η ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Παπαδημητρίου σε ηλικία μόλις 44 ετών. Ο Χρήστος Παπαδημητρίου ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Kalamata Papadimitriou και μέλος της ιδρυτικής ομάδας τής πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.