Πέρασε 12 χρόνια στέρησης της ελευθερίας του. Τώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου ζήτησε από τους θεσμούς να «δράσουν» ώστε αυτό που του συνέβη για τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών «να μην ξανασυμβεί». «Δεν είμαι ελεύθερος σήμερα γιατί το σύστημα λειτούργησε» είπε ο αυστραλός ακτιβιστής. «Εάν είμαι ελεύθερος, είναι επειδή δήλωσα ένοχος ότι ζήτησα πληροφορίες από μια πηγή, ότι τις απέκτησα και ενημέρωσα για αυτές το κοινό. Δήλωσα ένοχος επειδή εφάρμοσα σωστά τη δημοσιογραφία».

«Ο καιρός της μνήμης έχει προφανώς παρέλθει» έγραψε η «Repubblica» για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία. «Εάν ακριβώς τη χρονιά της 90ής επετείου της (αποτυχημένης) απόπειρας πραξικοπήματος των αυστριακών ναζί που άνοιξε τον δρόμο για την προσάρτηση από τον Χίτλερ, οι επικίνδυνοι κληρονόμοι τους κατάφεραν να κερδίσουν το 1/3 των ψήφων, τότε τα διδάγματα της Ιστορίας κινδυνεύουν να ακυρωθούν, ειδικά μεταξύ των νεότερων γενιών». Η νίκη στην Αυστρία του ακροδεξιού FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ είναι «το αποτέλεσμα μιας απολεσθείσας μνήμης».

Στο σχολείο είχε πέσει θύμα ρατσιστικού μπούλινγκ – από τα 13 του υπέφερε από κατάθλιψη. Εκτοτε ο Λιούις Χάμιλτον δίνει τη δική του μάχη – που δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1. «Πέρασα πραγματικά δύσκολες φάσεις. Εκτός από τον εκφοβισμό που έζησα ως έφηβος, προστέθηκε και η πίεση των αγώνων». Η πανδημία τού έδωσε χρόνο. «Να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου, τα συναισθήματά μου, να καταλάβω τι μπορώ να κάνω».

Πριν από 7 χρόνια ο Ντάνι Ντέι-Λούις είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την υποκριτική. Τώρα, ο 67χρονος βρετανός ηθοποιός, τιμημένος με τρία Οσκαρ, επιστρέφει στα πλατό για την ταινία «Ανεμώνη». Η ιστορία, της οποίας συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον γιο του, Ρόναν, αφορά τη δυναμική της σχέσης πατέρας-γιου. Το γεγονός ότι την ταινία σκηνοθετεί ο γιος του έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ κριτικών. Εμείς κρατάμε την επιστροφή ενός μεγάλου ηθοποιού.

Η Ολεξάντρα Μάτβιτσουκ έχει φόρεμα που ελπίζει να βάλει κάποια ημέρα στο μέλλον, όταν θα δει εκείνον που προσπαθεί να φέρει στη Δικαιοσύνη εδώ και μία δεκαετία, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάθεται μπροστά σε διεθνές δικαστήριο. Η 40χρονη ουκρανή δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τιμήθηκε το 2022 με Νομπέλ Ειρήνης ηγείται ομάδας που έχει τεκμηριώσει πάνω από 78.000 εγκλήματα πολέμου του Κρεμλίνου. Ωστόσο, όπως λέει, φοβάται ότι ο κόσμος θα συνηθίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως τον πόλεμο στη Συρία.

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης έχασε τη ζωή του από τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ τη νύχτα της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ. Αλλος ένας από τους χιλιάδες Παλαιστινίους, Ισραηλινούς και Λιβανέζους που έχουν σκοτωθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες στην περιοχή. Τα λόγια του πατέρα του, Δημήτρη Καρούση, καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, συνοψίζουν το παράλογο: «Είναι μια τρέλα, ο ένας με το Κοράνι και ο άλλος με την Παλαιά Διαθήκη να κοιτάνε συνεχώς να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό. Αυτή η τρέλα σκοτώνει και αθώους ανθρώπους, ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους».