Δεν υπάρχουν πολλά παράπονα που διατυπώθηκαν για την εξέλιξη της διαδικασίας των εκλογών: η αρμόδια Επιτροπή είχε κάνει τα κουμάντα της, είχε προνοήσει για τα τμήματα που είχαν μεγάλη συμμετοχή το 2021 και είχαν βάλει επιπλέον κάλπες – στα δυτικά της Αθήνας παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα, με όλο το Περιστέρι να εξυπηρετείται από μόνο μία κάλπη. Οι γκρίνιες παρατηρήθηκαν κυρίως στην περιφέρεια: πρώτον, με την εμφάνιση προσώπων που θεωρήθηκαν «πληρωμένοι» (αν και οι καταγγελίες δεν λήφθηκαν στα σοβαρά) και δεύτερον, με καταγγελίες για πρόσωπα που ήρθαν οργανωμένα από τη ΝΔ για να ψηφίσουν. Και τα δύο αφορούσαν συγκεκριμένους υποψηφίους. Εκτός από το σχετικό σούσουρο σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο, μεγαλύτερη συζήτηση δεν υπήρξε – κανείς δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι γκρίνιες για το δεύτερο ακούστηκαν κάπως περισσότερο, καθώς έγιναν καταγγελίες στην ΕΔΕΚΑΠ – με χαρακτηριστική περίπτωση τη νομαρχιακή στα Δωδεκάνησα. Η διαφορά όμως ήταν ότι, παρότι μιλάμε για πρόσωπα που μπορεί να είναι «εγγεγραμμένοι» ως δεξιοί ψηφοφόροι, κανείς από αυτούς δεν έχει καμία θέση στις τοπικές της ΝΔ – έτσι ώστε να μπορεί να αποκλειστεί από τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει όταν οι διαδικασίες είναι ανοιχτές: μπορεί να έρθει να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, ακόμα κι αν ξέρουν στην περιοχή του ότι μέχρι τώρα δεν ήταν ούτε μέλος ούτε φίλος. Πού ξέρεις; Μπορεί και να γίνει.

ΚΑΙ Η ΚΑΪΛΗ

Και ένα μη αναμενόμενο πρόσωπο βρέθηκε στις ουρές για να ψηφίσει: η Εύα Καϊλή, το μοναδικό πρόσωπο που έχει διαγράψει ποτέ ο Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στο Ψυχικό μαζί με την κόρη της για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Κανείς δεν την εμπόδισε, προφανώς, ψήφισε κανονικά. Και χωρίς παρατράγουδα, αν και φωτογραφία της έκανε έναν γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με τη σχετική συζήτηση που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Υπήρξε κανένας μη πασόκος, γνωστό πρόσωπο, που επίσης δεν πήγε στην κάλπη; Ναι, ο Γιώργος Κύρτσος, όπως ο ίδιος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΝΕΑ (;) ΜΕΛΗ

Αλλαξε και το εκλογικό σώμα μαζί με τα υπόλοιπα: περίπου 185.000 νέα μέλη γράφτηκαν μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ χθες για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Ομως ο αριθμός μπορεί να είναι και παραπλανητικός: όχι γιατί δεν ισχύει, αλλά γιατί πολλοί εξ αυτών που υπέγραψαν εκ νέου την αίτηση είχαν ξαναέρθει είτε στις εκλογές του 2017 είτε σ’ αυτές του 2021. Ηταν πολλές οι φορές που κάποιος δεν θυμόταν αν έχει εγγραφεί (οπότε γραφόταν από την αρχή) ή ψαχνόταν αν ήταν μέλος ή φίλος – οπότε έκανε το ίδιο. Το μητρώο θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες μέρες – η διαδικασία, άλλωστε, δεν επηρεαζόταν από το συγκεκριμένο στοιχείο, το ηλεκτρονικό σύστημα περνούσε μία ψήφο ανά πολίτη.

ΑΠΟΡΙΑ

Θα ξεδιαλύνουν κάποτε οι πασόκοι τα μυστήρια της Αττικής;