Υστερα από 50 χρόνια η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά νέα αεροσκάφη Canadair, ενώ μέσω του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» θα ενισχύσει τον εναέριο στόλο της και με άλλα 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα διαφόρων τύπων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Χθες ανακοινώθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ της αγοράς ενός νέου τύπου Canadair, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 53,135 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια του αεροσκάφους πραγματοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης του Καναδά, ως εγγυήτριας χώρας, και της κατασκευάστριας εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά επτά αεροσκάφη Canadair.
O νέος τύπος αεροσκάφους παρέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του υφιστάμενου σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ενδεικτικά αναφέρονται: η ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου νερού ή επιβραδυντικού υγρού, ο μεγαλύτερος χρόνος πτήσης και τα σύγχρονα συστήματα ναυτιλίας. Επιπροσθέτως, τα αεροσκάφη τύπου DHC-515, λόγω της μεγαλύτερης αυτονομίας που διαθέτουν, μπορούν να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ρίψης νερού ή επιβραδυντικού αφρού χωρίς να επιστρέψουν στη βάση για ανεφοδιασμό.
Aντιπρόεδρος στην MPSR η Βασιλική Λαζαράκου
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διά της προέδρου της Βασιλικής Λαζαράκου, εξελέγη στην αντιπροεδρία του Δικτύου των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση της Μεσογειακής Συνεργασίας (Mediterranean Partnership οf Securities Regulators- MPSR), για τη διετία 2025-2026. Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού, η χώρα που έχει την αντιπροεδρία, μετά τη λήξη της διετίας, αναλαμβάνει την προεδρία, δηλαδή για τα έτη 2027-2028. Το Mediterranean Partnership οf Securities Regulators ιδρύθηκε με αποστολή την ενίσχυση της συνεργασίας των εποπτικών αρχών κεφαλαιαγοράς από χώρες της Μεσογείου, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών προτύπων και του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου σε θέματα κεφαλαιαγοράς. Αμέσως μετά την εκλογή της, η Λαζαράκου δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η σημερινή εκλογή στην αντιπροεδρία του Δικτύου των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς για την ενίσχυση της Μεσογειακής Συνεργασίας.
Η ανάληψη ενεργού ρόλου της χώρας μας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Δίκτυο, μας επιφορτίζει παράλληλα με ευθύνη. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τους επόπτες των χωρών της Μεσογείου, οι οποίες είναι κοινές. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους απαιτείται διαρκής ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στενή συνεργασία και σύγκλιση, όπου είναι εφικτή. Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία δεσμευόμαστε να εργαστούμε».
Πώς χάθηκαν 213.000 ρυθμίσεις χρεών
Χάθηκαν οριστικά 213.000 ρυθμίσεις οφειλών καθώς οι φορολογούμενοι αδιαφόρησαν και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ να κρατήσουν «ζωντανές» τις ρυθμίσεις τους. Με την πληρωμή όλων των ανεξόφλητων δόσεων οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων οι οποίες βρίσκονταν σε μια «γκρίζα ζώνη», καθώς ούτε ενεργές ήταν αλλά ούτε και είχαν κλείσει. Το μέτρο αφορούσε πάνω από 250.000 ρυθμίσεις και όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις 25.000 ρυθμίσεις συνολικού ποσού 125 εκατ. ευρώ «σώθηκαν», κατέστησαν ενήμερες και συνεχίζουν να ισχύουν και να εξυπηρετούνται.
Το ΤΑΑ στο τραπέζι του ECOFIN
Για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενημερωθούν σήμερα στη συνεδρίαση του ECOFIN, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενώ αναμένεται να εγκριθούν τα αναθεωρημένα εθνικά σχέδια της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας. Η ημερήσια συζήτηση περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το ευρωπαϊκό εξάμηνο καθώς επίσης και συντονισμό των ευρωπαϊκών θέσεων ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των G20 (23-24 Οκτωβρίου) και της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (21-26 Οκτωβρίου). Αναμένεται επίσης να εγκριθούν συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τo κλίμα, ενόψει της 29ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11-22 Νοεμβρίου.
Ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας – Σερβίας
Σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Σερβία, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, συζήτησαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο βαλκανικών κρατών, Κρίστιαν Μίτσκοσκι και Μίλος Βούτσεβιτς. Οπως δήλωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια, κατά την οποία υπέγραψαν και μνημόνιο συνεργασίας, εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας, ως επέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Οπως τόνισε ο Μίτσκοσκι, στόχος της χώρας τους είναι να μετατραπεί σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο, ενώ σύμφωνα με τον Βούτσεβιτς, η υλοποίηση της παραπάνω διασύνδεσης θα σημάνει περισσότερες εναλλακτικές και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για το Βελιγράδι.
Πτώση στην παραγωγή υπηρεσιών
Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση, με 6,4%, σημείωσε η παραγωγή υπηρεσιών σε ετήσια βάση τον Ιούλιο στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου η μείωση υπολογίζεται στο 1%. Η πτώση φέρεται να αντανακλά μεταξύ άλλων τη μέτρια απόδοση στα τουριστικά έσοδα, όπως φάνηκε από τα σχετικά στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, η ετήσια μεταβολή στην παραγωγή υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση και στο 1,2% σε μηνιαία βάση.