Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό να παρατηρούνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το νοσοκομείο στη Δράμα καθώς η ομαδική παραίτηση δώδεκα γιατρών, ως απάντηση στο «εντέλλεσθε» της διοίκησης, φέρνει το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου η διοίκηση έστειλε έγγραφο σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να συνδράμουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Το έγγραφο της διοίκησης δε βρήκε σύμφωνους τους γιατρούς του παθολογικού τομέα, που σε σύσκεψή τους χθες Δευτέρα (07/10), αποφάσισαν να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και ο Σύλλογος Ιατρών του νοσοκομείου της Δράμας, τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσονται στο νοσοκομείο τραγικές καταστάσεις αφού οι θέσεις των ειδικευμένων γιατρών αλλά και των ειδικευόμενων είναι κενές με αποτέλεσμα η διοίκηση στο νοσοκομείο να μεταφέρει με την οδηγία του «εντέλλεστε» γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ώστε να καλύψουν τα κενά στις παθολογικές κλινικές και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Αδυναμία λειτουργίας της παθολογικής κλινικής

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής πριν την παραίτησή της είχε προτείνει στη διοίκηση μετακίνηση όλων των αγροτικών ιατρών του νομού στην παθολογική κλινική, κάλυψη όλων των ημερών του μήνα στο ΤΕΠ με γενικούς γιατρούς, απόσπαση δύο παθολόγων από τους έντεκα που υπηρετούν στο νοσοκομείο Καβάλας, κ.α. Κάτι που όμως δεν συνέβη.

Παράλληλα, είχε αποστείλει επιστολές στην 4η ΥΠΕ, στον Υπουργό Υγείας αλλά και στην Εισαγγελία Δράμας, όπου επεσήμανε την αδυναμία περαιτέρω λειτουργίας της κλινικής και ζητούσε ή το κλείσιμο της κλινικής ή την εφημέρευση ανά 3 μέρες, με την συνεπικουρία του νοσοκομείου Καβάλας. Ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένως για την τραγική υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» αναφέρει η ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου Δράμας.

«Αποδυνάμωση του ΓΝ Δράμας»

«Το ποτήρι ξεχείλισε» προσθέτουν και επισημαίνουν: «Εάν η Διοίκηση αδυνατεί πλέον να βρει τις λύσεις, που οφείλει για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να αναλάβει τις ευθύνες, που τις αναλογούν. Και όχι να υπογράφει εντέλλεσθε, που ουσιαστικά δεν βοηθούν κανέναν, πάρα μόνο καλύπτουν τη δική της θέση. Προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί, μετά από τόσα χρόνια, τι ακριβώς είναι το ιατρικό λειτούργημα, πόση μεγάλη ευθύνη έχει ένας γιατρός απέναντι στους ασθενείς, που καλείται να περιθάλψει και πόσες υπερβάσεις έχει κάνει ο καθένας από εμάς για αυτό το νοσοκομείο. Δυστυχώς οι επιλογές της οδηγούν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του ΓΝ Δράμας».

Απεργία στις 17 Οκτωβρίου

Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, με κυρίαρχο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

«Ως εδώ! Δεν πρόκειται να δεχτούμε μετά από 10 χρόνια μνημονίων, κρίσης, εμπάργκου στις προσλήψεις στην υγεία, περικοπές στους μισθούς μας και στα δικαιώματά μας, να θυσιάσουμε τις ανάγκες μας και σε περίοδο ανάπτυξης για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων. Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δεν ανεχόμαστε να γίνει η απώλεια συνήθεια μας!» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καλώντας στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.