Πάμε στο μέτρημα που, ως γνωστόν, είναι το πρώτο μάθημα της πολιτικής.

Νοέμβριος 2017. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν 211.191 μέλη και φίλοι. Στις εκλογές του Ιουνίου 2019 που ακολούθησαν, το ΠΑΣΟΚ πήρε 8,1%.

Το 2021, το ΠΑΣΟΚ είχε δημοσκοπικό ποσοστό 8%-10%. Στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2021 ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του.

Τώρα και τις τελευταίες εβδομάδες, το δημοσκοπικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε ακόμη και στο 15%-17%. Την Κυριακή όμως ψήφισαν 303.223, δηλαδή περίπου 11% περισσότεροι από το 2021.

Με βάση τα προηγούμενα, η συμμετοχή δεν συμβαδίζει με το δημοσκοπικό ποσοστό.

Δυο παρατηρήσεις.

Μια γενικού τύπου. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, για τις δημοσκοπήσεις εξαρτάται πώς τις βλέπει ο καθένας.

Μια πολιτικού τύπου. Αναμφισβήτητα το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια ποσοτική μεγέθυνση. Αλλά ούτε τα τσιμέντα έπεσαν από το πλήθος ούτε άλλαξε εμφανώς κατηγορία λόγω των εσωκομματικών εκλογών.

Πάμε παρακάτω. Ποιος θα κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή;

Στοιχήματα δεν βάζω, αλλά ο Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα.

Αν θεωρήσουμε (όπως συνέβη και το 2017 και το 2021) ότι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο θα είναι καταφανώς μικρότερη διότι θα υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι, τότε το προβάδισμα του Ανδρουλάκη μπορεί να αποδειχτεί λίγο μεγαλύτερο.

Κρίμα για τον Γερουλάνο και την Αννα που έδωσαν μια πολύ αξιοπρεπή προεκλογική μάχη, αλλά αυτά έχει η πολιτική. Μόνο στο μπάσκετ κερδίζει συνήθως ο καλύτερος.

Τα υπόλοιπα; Χαίρω πολύ, το αυτό επιθυμώ και δι΄ υμάς. Καλώς ή κακώς, οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κρύβουν κάποια κοσμογονική πολιτική αλλαγή. Ούτε καν τα παραμύθια του «άλλου πόλου».

Οχι επειδή πήγαν να ψηφίσουν περισσότεροι ή λιγότεροι, ούτε επειδή κέρδισε ο τάδε ή ο δείνα, αλλά επειδή δεν άλλαξαν τα γενικά δεδομένα.

Το 70% των πασόκων ζήτησε αλλαγή ηγεσίας, συμπέρανε ο Δούκας.

Καμία αντίρρηση, αλλά αν είναι έτσι, τότε στην ίδια κάλπη το 79% των ίδιων πασόκων καταψήφισε τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον καλοβλέπει ο δήμαρχος.

Φυσικά, αυτοί οι λογαριασμοί είναι λίγο μπακάλικοι και υποθέτω ότι την προσεχή Κυριακή τα συμπεράσματα θα γίνουν σαφέστερα.

Μεταξύ μας, χρειάζεται να γίνουν σαφέστερα.

Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανέβει κατηγορία, δεν αρκεί να αλλάξει ή να μην αλλάξει αρχηγό.

Χρειάζεται να αλλάξει πολλά πράγματα, με πρώτο τον τρόπο που στη σημερινή εποχή σκέφτεται την πολιτική και την κοινωνία.

Και μετά θα ξαναμετρηθούμε.