ΠΑΣΟΚ όπως… δήμος;
Είναι ντέρμπι η εκλογή της Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ; Είναι ντέρμπι, αν έτσι νομίζετε, για να παραφράσω εν μέρει τον αφορισμό του Λουίτζι Πιραντέλο (ως και θεατρικό έργο, ομώνυμο, έγραψε ο άνθρωπος, και το έπαιζε για χρόνια ο Στέφανος Ληναίος – άλλη πασοκάρα!). Θεωρητικά, ναι, θα συμφωνήσω κι εγώ. Συγκρούονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα, τους χωρίζουν 8,5% μονάδες διαφορά, και αν… (πολλά, μα πάρα πολλά «αν» μεσολαβούν) συμβούν πολλά και διάφορα μπορεί η αναμέτρηση να καταλήξει σε ένα «ντέρμπι». Κατά τα φαινόμενα όμως, όχι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το πάνω χέρι, και ειδικότερα έχει το καλό πάνω χέρι στην αναμέτρηση.
Ακόμη και αν υποθέσει κανείς ότι οι δύο μεγάλοι χαμένοι της προχθεσινής εκλογής, ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου, αποφασίσουν να στηρίξουν ομόθυμα τον Χάρη Δούκα, ο Δούκας για να καλύψει το ντισαβαντάζ των 25.000 ψήφων που τον χώριζαν προχθές από τον Ανδρουλάκη, πρέπει να εισπράξει, συνολικά, πάνω από 38.000-40.000 επιπλέον ψήφους για να κερδίσει. Εύκολο; Δύσκολο, έως αδύνατο, αν σκεφτεί κανείς ότι κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις κάλπες προσέρχεται το 70%-75% των ψηφισάντων κατά τον πρώτο γύρο.
Αλλά ας μην προτρέχουμε, το ίδιο βουνό φαινόταν και στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων. Αλλά ο Δούκας το κάλυψε με επιτυχία, και στο τέλος νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.
Μπορεί να το επαναλάβει το έργο τώρα;
Τρία προβλήματα για έναν διεκδικητή
Θα μπορούσε, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι… εκλογές της Κυριακής! Σ’ αυτές που κατέδειξαν δυο-τρία σοβαρά προβλήματα του διεκδικητή, δημάρχου Αθηναίων. Ενα, το απερίγραπτα χαμηλό, στα όρια της καταδίκης, ποσοστό που έλαβε στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων, στα όρια του δήμου που διοικεί εδώ και έναν χρόνο. Ηρθε 4ος, και προφανώς καταϊδρωμένος, με ένα ποσοστό πολύ κοντά σε εκείνο που έλαβε κατά τον πρώτο γύρο στις περσινές δημοτικές εκλογές. Σημαίνει κάτι το χαμηλό ποσοστό; Πώς δεν σημαίνει. Αποδοκιμασία.
Το δεύτερο στοιχείο είναι το εξίσου χαμηλό ποσοστό που έλαβε στην Αττική, συνολικά. Εντός και εκτός Λεκανοπεδίου. Δείγμα ότι η «φήμη» του, ως δημάρχου, έχει υπερβεί τα στενά όρια του Δήμου Αθηναίων, και απειλεί σοβαρά το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτει – γιατί αρκετό, το σπατάλησε με τη λάθος, για μένα, διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα με τη διατήρηση του δημαρχιακού θώκου της πρωτεύουσας.
Το τρίτο στοιχείο είναι η αμετροέπεια που εξακολουθεί να τον διακατέχει. Το μόνο που βρήκε να πει προχθές, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, ήταν ότι «το μήνυμα της κάλπης είναι καθαρό. Το 70% ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την Κυριακή όλοι μαζί να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση»!
Ωραία η εκτίμηση, δεν λέω, αλλά δεν σκέφτηκε ότι ο καταλυτικός αντίλογος μπορεί να είναι ότι «εντάξει, θεωρητικά ισχύει αυτό το περί 70%, αλλά απ’ όσους ψήφισαν μόλις το 21% θέλει εσένα στην ηγεσία, και στην Α’ Αθήνας, ούτε καν αυτό; Μόλις το 17%»;!
Χάρη, φίλτραρε λίγο τι λες…
Η έκπληξη των εκλογών
Για μένα πάντως, η έκπληξη των εκλογών ήταν ο Παύλος Γερουλάνος. Εχασε για περίπου 850 ψήφους, από τον Χάρη Δούκα, και ασφαλώς η ήττα αυτή έκανε ευκολότερη τη δουλειά για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν ο Παύλος έμπαινε στον δεύτερο γύρο δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι την επόμενη Κυριακή νικητής θα ήταν ο Ανδρουλάκης. Ο Γερουλάνος, ο οποίος στην προηγούμενη εκλογή είχε πάρει κάτι περισσότερο από 3,5%, αυτή τη φορά εκτοξεύθηκε στο 21,4%, έπειτα από μια αξιοπρόσεκτη καμπάνια, η οποία χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, συνέπεια, επιμονή, καθαρό λόγο και προτάσεις. Γνώμη μου επίσης είναι ότι αν δεν είχε θέσει υποψηφιότητα η Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία κινήθηκαν στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα, και αντλούσαν από την ίδια δεξαμενή, ίσως σήμερα να μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Αλληλοεξοντώθηκαν προς όφελος τελικά του Δούκα, και εν τέλει του Ανδρουλάκη.
Φρονώ όμως ότι η προσπάθεια και των δύο δεν πρέπει να χαθεί. Οτι όποιος νικήσει την Κυριακή, οφείλει να τους δει ως συμμάχους και όχι ως αντιπάλους. Και να τους χρησιμοποιήσει για την ενδυνάμωση του χώρου, σε κρίσιμους τομείς όπως είναι το πρόγραμμα και η οργάνωση…
Οι «εισοδιστές»
Είχαμε παρατράγουδα στην εκλογή της Κυριακής; Πώς δεν είχαμε. Ηταν αυτοί οι «εισοδιστές» που λέγαμε παλιά, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις εκλογές της Κυριακής, ως μη όφειλαν. Για να αλλοιώσουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, καταπώς ευνοούνται τα συμφέροντα του κόμματός τους. Διαβάστε στη συνέχεια, σχετική ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter), που αφορά μια χαρακτηριστική περίπτωση:
«Είπα να χαλαρώσω στα Καμένα Βούρλα τρώγοντας ψάρι οικογενειακώς. Απέναντί μου ο μεγαλύτερος εγγονός μου 5,5 ετών. Σκέφτηκα ότι είναι άδικο για το παιδί να μεγαλώσει με μία κυβέρνηση-καθεστώς που εκτός από το δημόσιο ταμείο, ευρώ-κονδύλια, λεηλατεί και το μέλλον του. Κάτι έπρεπε να κάνω. Πήγα στο δημοτικό σχολείο Καμένων Βούρλων μετά συζύγου και ψηφίσαμε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».
Αυτός που είπε να «χαλαρώσει» στα Καμένα Βούρλα και πετάχτηκε να ψηφίσει και στις εκλογές ΠΑΣΟΚ, ονομάζεται Γιώργος Κύρτσος και ναι, πρόκειται περί του πρώην ευρωβουλευτή της ΝουΔου, και τώρα μετά τη διαγραφή του, στελέχους αγνώστου κόμματος – κάποτε είχε «παίξει» και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε καταπώς δήλωσε μετά της κ. Κύρτσου στα Καμένα Βούρλα, και αυτή την Κυριακή, δεν ξέρουμε αν θα επαναλάβει το εγχείρημα. Εξαρτάται υποθέτω από το πόσο «χαλαρός» θα νιώθει το μεσημεράκι της Κυριακής…
Μια άλλη περίπτωση, αφορά συνδικαλίστρια δημοσιογράφο η οποία εργάζεται χρόνια στην ΕΡΤ και είναι ΣΥΡΙΖΑ, πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις. Η συνάδελφος εθεάθη στην ουρά σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας, για να ψηφίσει και αυτή στις εκλογές! Εγινε ΠΑΣΟΚ; Οχι, δεν έγινε. Ψήφισε για να αναδειχθεί δεύτερος απέναντι στον Ανδρουλάκη, ο υποψήφιος εκείνος που μιλάει για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – ο Δούκας δηλαδή. Και τα κατάφερε. Θα επιστρέψει ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Θα μείνει ως την Κυριακή για να ψηφίσει και πάλι Δούκα; Αγνωστο κι αυτό.
Debate μέρος δεύτερον
Από τα ωραία της χθεσινής πρώτης ημέρας, μετά την εκλογή, ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου Χάρη ότι επικοινώνησε με την ΕΡΤ και ζήτησε να οργανώσει η κρατική τηλεόραση ένα debate με τον Ανδρουλάκη. «Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε, να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της χώρας» (με αυτή τη σειρά).
Η ΕΡΤ επιφυλάχθηκε προκειμένου να επικοινωνήσει και με την άλλη πλευρά, του Ανδρουλάκη, αλλά νομίζω έχει όλο αυτό περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση απ’ ό,τι αξίζει. Αν θυμάμαι καλά, ο Ανδρουλάκης, με το κλείσιμο του debate της 24ης Σεπτεμβρίου, απευθυνόμενος στους Γ. Κουβαρά και Α. Μαγγηριάδη, τους είχε ζητήσει να οργανώσουν debate για τον δεύτερο γύρο, και εκείνοι είχαν αποδεχθεί ασμένως την πρόταση. Χθες δε, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μου το επιβεβαίωσε, και τώρα αναμένει από την ΕΡΤ τον ορισμό της τηλεοπτικής αναμέτρησης…