Κλειδί πρώτο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ – και ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα: ο Παύλος Γερουλάνος. Οχι μόνο γιατί έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών που έμειναν εκτός στον δεύτερο γύρο, αλλά γιατί στο κοινό του συγκλίνει μια πλευρά του ΠΑΣΟΚ που όλοι θέλουν: οι μισοί παπανδρεϊκοί. Ο ίδιος σοφά επέλεξε να μη δώσει γραμμή, και επέλεξε θεσμικά να συναντήσει σήμερα το πρωί τους Ανδρουλάκη και Δούκα. Είπε «η μάχη είναι ανοιχτή, οι πολίτες δεν είναι κατευθυνόμενοι». Το θέμα είναι αν θα επιχειρήσουν κάτι να προσφέρουν οι δύο υποψήφιοι.
ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ;
Δεύτερο πρόσωπο που κρίνει τα πράγματα: η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία άσχημα δεν πήγε και προσελκύει ένα κοινό που στην πραγματικότητα ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Δούκας μπορούν να πιάσουν – αν και ο πρώτος έχει περισσότερες ελπίδες. Συναντήσεις αντίστοιχες με αυτές του Γερουλάνου δεν έχουν οριστεί, όμως δεν αποκλείεται να γίνουν. Στην πλευρά της Διαμαντοπούλου, που θεωρείται πιο κεντρογενής υποψηφιότητα, φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις ψηφοφόρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει μια σημαντική τάση για αποχή. Από την άλλη, αποφασίζουν κυρίως με πολιτικά κριτήρια.
ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ
Πρόσωπο τρίτο: ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο οποίος κράτησε μεγάλο μέρος του προπυργίου της Δυτικής Ελλάδας, έχει μια πορεία με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως το περιεχόμενο της υποψηφιότητάς του «κουμπώνει» καλύτερα με αυτό του Δούκα. Ο ίδιος στην αρχή είχε αποφασίσει να μη σηκώσει κανένα τηλέφωνο, από τους δύο φιναλίστ που τον κάλεσαν. Μετά το συζήτησε με τους συνεργάτες του και αποφάσισε να μιλήσει – το έκανε πρώτα με τον Δούκα και αναμένεται αντίστοιχο τηλεφώνημα με την πλευρά Ανδρουλάκη. Ο,τι γίνει εκεί, θα είναι επίσης επίσημο: έχει ήδη δηλώσει πως οι ψηφοφόροι του πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα για το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης.
ΕΠΑΦΕΣ
Δεν ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, ασχολείται όμως με τα Δυτικά Βαλκάνια. Στις 10 και 11 Οκτωβρίου συγκαλείται υπό τον πρώην πρωθυπουργό η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τι θα πει; Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται, «να τονίσει τη σημασία που έχει ο σεβασμός των διεθνών συμφωνιών για την εξασφάλιση της ειρήνης και τη σταθερότητας, την αντιμετώπιση του εθνικισμού και την ευρωπαϊκή προοπτική», αλλά και για «τη σημασία που έχει για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η συνανάπτυξη της περιοχής στην οικονομία, την ενέργεια και τη νέα πράσινη και ψηφιακή ατζέντα». Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Τσίπρας θα συναντήσει και τον σέρβο πρωθυπουργό.
ΑΠΟΡΙΑ
Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στις εσωκομματικές κάλπες 300.000 ψηφοφόρους;