Εξερχόμενος από ακόμη μία συγκρουσιακή Κεντρική Επιτροπή, που διεξήχθη εν μέσω έντασης, αποχωρήσεων από πλευράς υποστηρικτών Κασσελάκη και εκτόξευσης εκατέρωθεν πυρών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυση, οδεύοντας προς το συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογές. Νέο χρονοδιάγραμμα εισηγήθηκε η έκτακτη Πολιτική Γραμματεία, υπό τη σκιά πλέον της απειλής διαγραφής του έκπτωτου προέδρου από μέλος του κόμματος.
Ο νέος οδικός χάρτης προβλέπει την αναβολή του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα (με τη διεξαγωγή του να τοποθετείται στις 8-11 Νοεμβρίου), την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την κούρσα διαδοχής έως τις 24 Οκτωβρίου, την εγγραφή μελών έως τις 25 Οκτωβρίου, την εκλογή συνέδρων στις 2-3 Νοεμβρίου και την εσωκομματική κάλπη για την εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου. Η εισήγηση για αναβολή του συνεδρίου κατά μία εβδομάδα, με το επιχείρημα της αδυναμίας εξεύρεσης διαθέσιμου χώρου στην Αθήνα που να μπορεί να φιλοξενήσει τους συνέδρους, έγινε αποδεκτή. Εντούτοις, η επιλογή των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στη διαδικασία άνοιξε νέο γύρο εσωστρέφειας και συντήρησε το κλίμα τοξικότητας και ακραίας αντιπαράθεσης που είχε επικρατήσει καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο.
Νέα κόντρα
Η πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη να καταθέσει αντ΄ αυτού την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «εκτροπή» ως προς τη διαδικασία της έκπτωσής του, πυροδότησε νέα σφοδρή κόντρα με το αντίπαλο «στρατόπεδο». Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε εκτός από το πόθεν έσχες του Κασσελάκη (το οποίο αναμένεται σήμερα να αναρτηθεί στον ιστότοπο του κόμματος) και 87 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, σε μια προφανή κίνηση να απαντήσει με σκωπτική διάθεση στους «87». Αμεση ήταν η αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία πήρε τον λόγο και δήλωσε εμφατικά πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δι’ αντιπροσώπων», ενώ πρόσθεσε πως οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο – υπογραφές και πόθεν έσχες – αλλά τρεις, προσθέτοντας και τον σεβασμό στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. «Οποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα», τόνισε η βουλευτής Αρτας, καλώντας τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει «όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από το βήμα εις βάρος συντρόφων και συντροφισσών».
Από το βήμα της εκρηκτικής Κεντρικής Επιτροπής, την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, καταθέτοντας 34 υπογραφές και το πόθεν έσχες του. «Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω», τόνισε, ενώ «παρών» στην πορεία προς την κάλπη δήλωσε και ο Απόστολος Γκλέτσος, έχοντας συγκεντρώσει 32 υπογραφές. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε: «Εμείς φταίμε, το παιδί δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και εμείς τον χρίσαμε στρατηγό στον πόλεμο». Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι επίκειται η κατάθεση της υποψηφιότητάς του εντός της εβδομάδας, με τήρηση όλων των προβλεπομένων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η δήλωση για τον σεβασμό και τη συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος.
Ακολούθησε το αίτημα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος ζήτησε την παραπομπή του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, στη βάση της κατηγορίας περί «αντικαταστατικής, αντικομματικής, αντισυντροφικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόταση Θεοχαρόπουλου – Ζαχαριάδη – Μπουλέκου, που έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία, σύμφωνα με την οποία «προσβλητικές αναφορές εις βάρος στελεχών για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές». Σε ουδέτερη ζώνη επιχείρησαν να κινηθούν ο Νίκος Παππάς και η Ράνια Σβίγκου, ομνύοντας στην ενότητα του κόμματος, την ώρα που ο Παύλος Πολάκης προσπάθησε να «ακυρώσει» εν τη γενέσει της την απειλή για διαγραφή Κασσελάκη, ζητώντας ανοιχτή αντιπαράθεση με πολιτικές θέσεις. Κι ενώ το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα, ο Στέφανος Κασσελάκης από το Νέο Ηράκλειο, όπου βρέθηκε χθες, επέλεξε να απευθυνθεί εκ νέου στη βάση, λέγοντας σε συγκεντρωμένους «εσείς θα είστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».