Ενώ το Ισραήλ εισβάλει στον Λίβανο, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς, μετά την 7η Οκτωβρίου, ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 116.300 ανθρώπους σε Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη.
Ο τραγικός αριθμός αφορά στο διάστημα από την 7η Οκτωβρίου 2023 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024 και προκύπτει μετά από έρευνα και επεξεργασία στοιχείων του ΟΗΕ από την ελληνοαμερικανίδα επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Μπαρντ των ΗΠΑ, Σοφία Σταματοπούλου-Ρόμπινς.
Οι θάνατοι που οφείλονται σε πολεμικές συγκρούσεις και στρατιωτική βία ανέρχονται στους 53.887.
Ωστόσο, η έρευνα που είναι δημοσιευμένη στο πλαίσιο του προγράμματος Costs of War, του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, δίνει έμφαση στους έμμεσους θανάτους. Όπως αναφέρει, 67.413 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πείνα και έλλειψη πρόσβασης σε περίθαλψη όσων έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός από τον πόλεμο εκτιμάται στους 116.300 νεκρούς στην πραγματικότητα.
«Η έκθεση περιγράφει τις αιτιώδεις οδούς που αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς έμμεσων θανάτων» . Αυτοί οι θάνατοι προκύπτουν από ασθένειες και άλλες επιπτώσεις στην υγεία σε επίπεδο πληθυσμού που προέρχονται από την καταστροφή δημόσιων υποδομών και πηγών διαβίωσης από τον πόλεμο, τη μειωμένη πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, περιβαλλοντικές ζημιές και άλλους τέτοιους παράγοντες.
Εξετάζοντας τις αιτίες των έμμεσων θανάτων από τον πόλεμο, σημειώνεται, πως αντίθετα με τις μάχες, αυτοί οι θάνατοι δεν συμβαίνουν απαραίτητα αμέσως ή μετά από τις μάχες στις οποίες επικεντρώνονται πολλοί παρατηρητές. «Ενώ θα χρειαστούν χρόνια για να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση αυτών των επιπτώσεων στην υγεία σε επίπεδο πληθυσμού, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων από την άμεση βία» εκτιμά η ειδική.
Υπολογίζεται ότι το 90% του πληθυσμού της Γάζας (πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει εκτοπιστεί και ζει σε προσωρινά καταφύγια, χωρίς μετρητά για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.
Το 96% του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει οξεία επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, με 2,15 εκατομμύρια ανθρώπους σε επίπεδα κρίσης πείνας ή χειρότερα.
Η διαθέσιμη ποσότητα νερού στη Γάζα μειώνεται κατά 94% στα 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο -λίγο λιγότερο από το 1/3 του συνιστώμενου ελάχιστου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και λιγότερο από το πλύσιμο της τουαλέτας.
Μέχρι τον Μάιο, μόνο 4 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας δεν είχαν υποστεί ζημιές, καταστροφές ή επιδρομές.
Περισσότεροι από 880 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί, με κύριους ενόχους τους Ισραηλινούς ένστολους.
Δεν υπάρχει ηλεκτοδότηση στο δίκτυο της Γάζας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει περιορίσει τις νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα, περιορίζοντας έτσι την ποσότητα τροφίμων και άλλων κρίσιμων προμηθειών που εισέρχονται.
Μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και τον Φεβρουαρίου 2024, περίπου «5.300 φορτηγά τροφίμων έφτασαν στη Γάζα σε σύγκριση με τα 17.400-20.880 που θα είχαν εισέλθει κατά τη διάρκεια μιας συγκρίσιμης προπολεμικής περιόδου».
Γι’ αυτό το μέγα έγκλημα πολέμου, όμως, είναι συνυπεύθυνες και οι ΗΠΑ. Σε μόλις ένα χρόνο, όπως δείχνει μια συνοδευτική έκθεση, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 22,76 δισ. δολ. για στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και τις σχετικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.