Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης φαίνεται να έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο του μετά την απότομη επιβράδυνση τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Οι έρευνες για τον τραπεζικό δανεισμό υποδεικνύουν τώρα ανάκαμψη της ζήτησης για καταναλωτική πίστη και στεγαστικά δάνεια και χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια, όπως τονίζεται στην τελευταία ενημέρωση περί πιστωτικών όρων της Fitch Ratings.

Τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική αδυναμία και η νομισματική σύσφιγξη είχαν οδηγήσει σε συρρίκνωση της ετήσιας αύξησης του τραπεζικού δανεισμού στην Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και σε ταχεία επιβράδυνση στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση των δανείων φαίνεται να έχει φτάσει στο χαμηλότερο αυτό σημείο τους τελευταίους μόλις μήνες.

Επιπλέον, οι έρευνες περί χορήγησης από την κεντρική τράπεζα υπογραμμίζουν μια βελτίωση στον δανεισμό στην ευρωζώνη, με τους δανειστές να αναφέρουν αύξηση της καθαρής ζήτησης για στεγαστικά δάνεια για πρώτη φορά από το 1ο τρίμηνο του 2022. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη Γερμανία όπου οι ισχυρές μειώσεις των τιμών των ακινήτων έκαναν τις κατοικίες πιο προσιτές. Η ζήτηση για πίστωση των νοικοκυριών έχει επίσης αυξηθεί με τους δανειστές της ευρωζώνης να χαλαρώνουν τα πιστωτικά πρότυπα στα στεγαστικά δάνεια, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Η έρευνα της ΕΚΤ για δανεισμό υποδηλώνει επίσης ότι είναι πιθανή η ανάκαμψη της εταιρικής πιστωτικής ζήτησης καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές, μειώνεται το κόστος δανεισμού και επιστρέφει η εμπιστοσύνη. Η αύξηση της καταναλωτικής πίστης αναμένεται επίσης να ανακάμψει.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι συνολικοί δείκτες αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι αποταμιεύσεις έχουν αποδυναμωθεί. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της σχετικής μελέτης, με εξαίρεση τον Καναδά, οι αποταμιεύσεις παραμένουν περισσότερες από τις επενδύσεις σε κατοικίες, με αποτέλεσμα συνεχή χρηματοοικονομικά πλεονάσματα (αποταμιεύσεις μείον επενδύσεις).

Οι ευρωπαϊκές εταιρικές αποταμιεύσεις (κέρδη) επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο, οδηγώντας σε βελτίωση της καθαρής δανειακής θέσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, οι εταιρικές αποταμιεύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο από τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθαρές δανειακές θέσεις και στις δύο χώρες.

Οι Robert Sierra και Brian Coulton είναι διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings, αντίστοιχα. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη ανάλυσης του οίκου αξιολόγησης για τους πελάτες της.