Στην Περιφέρεια Αττικής πρώτευσαν ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου. Το κέντρο, δηλαδή εκεί όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, έκανε επιλογές που, πολιτικά και αισθητικά, διαφοροποιούνται από το κριτήριο της υπόλοιπης χώρας. Αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η περιφέρεια και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα που δίνει εκλογικούς πόντους στον Βελόπουλο, στέλνει τη Λατινοπούλου στις Βρυξέλλες και βάζει τον Νατσιό να σταυροκοπιέται στο βήμα της Βουλής. Αν το δεις έτσι, τότε βρίσκεσαι μπροστά σε δύο διαφορετικές χώρες με το ίδιο όνομα. Από τη μία η πρωτεύουσα και από την άλλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Οταν η Αττική επιλέγει Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου μας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υστερεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ψηφοφόροι επιδεικνύουν πολιτική εξωστρέφεια και το κόμμα δεν ανταποκρίνεται. Από την άλλη η περιφέρεια, πιο φοβική στις αλλαγές και ανεκτική στα αναχρονιστικά κλισέ, πάει στα σίγουρα. Στον Ανδρουλάκη που γνωρίζει και στον Δούκα που είναι λες και εμφανίστηκε ξαφνικά, ξεχασμένος από τα 80s στο σημερινό κόσμο. Το θέμα είναι κυρίως πολιτισμικό. Η περιφέρεια, ως πιο κλειστή κοινωνία, διστάζει. Ο Γερουλάνος θα της φάνηκε ξένος, κομμάτι ενός άλλου κόσμου. Και η Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος μιας ελίτ που βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τα ενδιαφέροντα του λαού. Αντιθέτως, ο Ανδρουλάκης δείχνει πιο λαϊκός, πιο φιλικός προς τον μέσο πολίτη, ενώ ο Δούκας έγινε η καταφυγή του πικραμένου συριζαίου.

Η περιφέρεια είναι εκείνη που κρατάει τις παραδόσεις. Το κέντρο υποδέχεται ή δημιουργεί την καινοτομία, επιτρέπει στο διαφορετικό να ακουστεί και στο τολμηρό να εκφραστεί. Μέσα από αυτήν την οπτική εξηγείται και η χαμηλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Είναι προφανές ότι για το εκλογικό ακροατήριο του κέντρου ο λόγος και η μορφή του ΠΑΣΟΚ ανήκουν σε άλλη δεκαετία ή, τέλος πάντων, δεν μπορούν να εκφράσουν τις απαιτήσεις των καιρών. Και αυτό, φυσικά, θα συνεχίσει να ισχύει όποιος και αν κερδίσει την εκλογή της Κυριακής. Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν η Αττική. Και τώρα θα το κάνει ακόμα μεγαλύτερο.