H Ελλάδα το 2024 έγραψε ιστορία στην νεανική καινοτομία, κερδίζοντας το 1o βραβείο εκπαιδευτικής ρομποτικής First Tech Challenge (FTC) στο Huston των ΗΠΑ και διοργανώνοντας την Ολυμπιάδα First Global 2004 πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή 193 χωρών και κατακτώντας με την Εθνική μας Ομάδα την 4η θέση παγκοσμίως.
Και όλες αυτές οι επιτυχίες οφείλονται εν πολλοίς στους μικρούς μαθητές 15 και 16 χρονών που συμμετείχαν σε όλες αυτές τις ομάδες και τώρα δημιουργώντας το δικό τους σχήμα με την ονομασία «Pyroneers» έγιναν δεκτοί από τη διεθνή διοργανώτρια επιτροπή και θα συμμετάσχουν στους προκριματικούς της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο, αλλά στη ανώτερη και πολύ απαιτητική κατηγορία.
Και θα συμμετάσχουν με αξιώσεις, καθώς από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά αυτά έχουν γράψει πολλές ώρες προπόνησης, έχουν φέρει σε πέρας πολλές αποστολές και έχουν κερδίσει ήδη αρκετά βραβεία.
Και ήδη έγραψαν ιστορία αφού είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που γίνεται δεκτή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του First Robotics Competition (FRC). Οπως γράφουν και στη ιστοσελίδα τους είναι οι πρωτοπόροι που ανοίγουν τον δρόμο για να εμπνεύσουν χιλιάδες παιδιά και να τολμήσουν κι αυτά σε ένα παγκόσμιο κίνημα εκμάθησης project plan που υποστηρίζεται από Πανεπιστήμια όπως το Yale και το Harvard και εταιρείες όπως η Google, η Apple, η NASA, η BOSCH, η Disney, η 3M, η FedEx, η Ford, η Boeing κ.ά.
Σ΄αυτήν την κατηγορία όμως δεν μιλάμε πια για έτοιμα ρομπότ που τα συναρμολογείς και τα προγραμματίζεις για να εκτελέσουν αποστολές όπως την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας ή τις βιώσιμες μεταφορές και την μεταφορά φαρμάκων σε ακριτικά νησιά. Αποστολές που ήδη έχουν φέρει σε πέρας τα παιδιά της Pyroneers κερδίζοντας τα βραβεία τους.
Εδώ μιλάμε πια, για κατασκευή ρομπότ from scratch (εκ του μηδενός) όπως λένε στην γλώσσα τους. Αγοράζοντας και κόβοντας σίδερα και γρανάζια και απλές πλακέτες και κατασκευάζοντας τα σασί και τους βραχίονες στο μηχανουργείο που τα ίδια έστησαν.
Η εκπαιδευτική ρομποτική όμως είναι όπως έλεγε και το moto του First Global 2004 “More Than Robots”. Είναι η τέχνη του να σχεδιάζεις και να συντονίζεις την υλοποίηση αυτού που οραματίστηκες. Είναι η εκμάθηση υλοποίησης ενός project plan. Απλά το ρομπότ χρησιμοποιείται ως εργαλείο, διότι έχει την ιδιότητα του να προγραμματίζεται και να κατασκευάζεται έτσι ώστε να υλοποιεί τα πάντα. Από το να φυτεύει ντομάτες, να μετράει την κίνηση των αυτοκινήτων, μέχρι να βγάζει φωτοτυπίες ψηφιοποιώντας και ταξινομώντας έγγραφο υλικό.
Και από την στιγμή που η ομάδα αποφασίσει τι θέλει να υλοποιήσει ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι. Σχεδιάζει το ρομπότ, το κοστολογεί, μοιράζει ρόλους, συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς, επισκέπτεται βιομηχανικούς χώρους, επικοινωνεί με ειδικούς βρίσκει χορηγούς και μπαίνει στο εργαστήριο. Και όλη αυτήν την διαδικασία υποχρεωτικά την καταγράφει και την παρουσιάζει στον διαγωνισμό σε ειδικό πιτ που στήνεται εκεί για να περάσουν και οι άλλες ομάδες και να συνάψουν συνεργασίες και να χαράξουν κοινές στρατηγικές.
Και όλα αυτά τα μαθαίνουν για να τα αναπτύξουν τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μια έμπνευση της Lego που την αγκάλιασαν και την εμπλούτισαν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Αν και η Εκπαιδευτική Ρομποτική αναπτύσσεται ραγδαία και στη χώρα μας, είναι μια άγνωστη ακόμη στο ευρύ κοινό μέθοδος εκπαίδευσης, αλλά και αγώνισμα όπως το σκάκι και το μπριτζ. Απαιτεί στρατηγική, ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες, και πολλές πολλές ώρες προπόνησης. Απαιτεί τρομερό συντονισμό και απόλυτη αίσθηση της ομαδικής δουλειάς. Απαιτεί σχεδιασμό τρομερής ακρίβειας.
Και οι Pyroneers τώρα καλούνται να αποδείξουν ότι οι Έλληνες μπορούν να διακρίνονται και στις μεγάλες και απαιτητικές κατηγορίες. Αν κατορθώσουν να προκριθούν στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι ότι πιο σημαντικό έχει καταγράψει η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά ήδη βέβαια και ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αποτελεί φωτεινό μονοπάτι για την εθνική μας εξέλιξη, καθώς παιδιά από 1821 σχoλεία της Ελλάδας που διαθέτουν tool kits, θα πάρουν το μήνυμα πως, ό,τι και να οραματιστείς μπορείς και να το πραγματοποιήσεις.