Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκονται οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – και ο πρώτος σταθμός ήταν η πόρτα του Παύλου Γερουλάνου, του τρίτου του πρώτου γύρου, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το 21% του εκλογικού κοινού. Το προφίλ του βουλευτή της Α’ Αθήνας αλλά και οι επιδόσεις του στην Αττική τον καθιστούν βασικό πόλο της συζήτησης που διεξάγεται ενόψει της Κυριακής.
Στις δύο συναντήσεις που έκανε χθες ο Γερουλάνος διαδοχικά, μία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και μία με τον Χάρη Δούκα, υπενθύμισε πως δεν θα δώσει «γραμμή» στους ψηφοφόρους του, ενώ περιέγραψε ένα πλαίσιο πολιτικών αλλαγών που πρέπει να κάνει το κόμμα: αφορούν τις αρχές λειτουργίας του, το χρονοδιάγραμμα (με καταστατικό συνέδριο σε εννιά μήνες, προγραμματικό συνέδριο σε έναν χρόνο, πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2025), την επιλογή της αμφίπλευρης διεύρυνσης και τη στοχοθεσία του ΠΑΣΟΚ ώστε να είναι κυβέρνηση το 2027. Στους κανόνες λειτουργίας ο Γερουλάνος προωθεί μεταξύ άλλων την εκλογή οργάνων από τη βάση, την πλήρη δυνατότητα ψηφιακής λειτουργίας, την τακτική σύγκληση των οργάνων, τον σεβασμό στο καταστατικό και τη δέσμευση ότι κανένας αποκλεισμός στελεχών δεν θα υπάρξει, εκκινώντας διαδικασίες καθαίρεσης οποιουδήποτε οργάνου λειτουργεί αποκλείοντας. «Λεκτικά τουλάχιστον, ναι», είπε για την ανταπόκριση που βρήκε (Αnt1).
«Αυτό βέβαια θα κριθεί την επόμενη ημέρα». Η επιλογή του Γερουλάνου να μην μπει σε παζάρια ήταν καθαρή – φαίνεται πως στις τάξεις του υπάρχουν στελέχη και μέλη του κόμματος που κλίνουν τόσο προς τη μια όσο και προς την άλλη πλευρά. Ο Ανδρουλάκης μίλησε αργότερα (Σκάι) για «κοινή γλώσσα συνεννόησης». «Θέλει πάρα πολλή σοβαρότητα, υπευθυνότητα, να μην κάνουμε τα λάθη του χθες – και εκείνα σε βάθος χρόνου και όσα έκανα εγώ. Μπορούμε να διορθώσουμε πράγματα. Είμαι αισιόδοξος, διότι οι πολίτες χρειάζονται μια προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από τη δική του πλευρά ο Χάρης Δούκας δήλωσε πως περιέγραψε στον Γερουλάνο το πρόγραμμά του: «Αναφέρθηκα στο πρόγραμμά μου, την ανάγκη για ανακατεύθυνση της χώρας. Τόνισα την αναγκαιότητα, γιατί ανοίγει κερκόπορτα, κάθε μέρα που περνάει, στην Ακροδεξιά και τη μισαλλοδοξία. Το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο, να αλλάξουμε τώρα», επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Η Αννα Διαμαντοπούλου ολοκλήρωσε τις επαφές της τηλεφωνικά και με τις δύο πλευρές και θα τοποθετηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ωστόσο πολύ δύσκολα κι εκείνη θα δώσει «γραμμή». Σε οργανωτικό επίπεδο, πάντως, τα στελέχη που τη στήριξαν φαίνεται πως στρέφονται προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό μέρος που επιλέγει την αποχή. Στις τηλεφωνικές επαφές που έκανε ο Μιχάλης Κατρίνης, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να εκδηλωθεί υπέρ κανενός υποψηφίου. «Τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τον επιλέξουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι δημοκρατικοί πολίτες. Το κατέστησα σαφές σε όλους, το επανέλαβα και στους δύο υποψηφίους που επικοινώνησαν μαζί μου. Τη Δευτέρα το πρωί, όποιος και αν εκλεγεί, εγώ θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανα με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε σε ανάρτησή του – οι ψήφοι του στη Δυτική Ελλάδα ενδιαφέρουν, για προφανή λόγο, και τις δύο πλευρές.
Συμφώνησαν για ντιμπέιτ
Στο πεδίο του ντιμπέιτ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη διεξαγωγή του την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στο πλαίσιο του προηγούμενου – η κάθε πλευρά θα έχει από τρεις δυνατότητες παρέμβασης και άμεσο διάλογο, ενώ η πλευρά Δούκα ζήτησε η ενότητα για το ΠΑΣΟΚ να έρθει λίγο πιο μπροστά χρονικά και να προστεθεί μία ακόμα ενότητα στις έξι υπάρχουσες, για το κόστος ζωής.