ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ

Οχι σε συνάντηση με τον «Τσάρο»

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις απέκλεισε συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, για να διαπραγματευτεί μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS η Χάρις τόνισε ότι «η Ουκρανία πρέπει να έχει λόγο για το μέλλον της Ουκρανίας». Απέφυγε  να απαντήσει εάν θα υποστήριζε την προσπάθεια επέκτασης του ΝΑΤΟ ώστε να συμπεριλάβει την Ουκρανία, λέγοντας ότι «θα ασχοληθεί με αυτό στην ώρα του». Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως η οπλοκατοχή, αποκαλύπτοντας ότι διαθέτει ένα ημιαυτόματο πιστόλι Glock με το οποίο, όπως είπε, «ασφαλώς» και έχει πυροβολήσει, αλλά σε σκοπευτήριο. Ο Τραμπ κατηγορεί συχνά την αντίπαλό του ότι θέλει να κατάσχει τα όπλα των Αμερικανών, παρόλο που το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η Χάρις απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, απαντώντας ότι τόσο η ίδια όσο και ο συνυποψήφιός της, Τιμ Γουόλς, διαθέτουν όπλα.

ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

«Διάλογος για την Ουκρανία»

Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, δήλωσε χθες ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, προσθέτοντας ότι απαιτείται διάλογος και κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σωθούν ζωές. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας γνωστοποίησε ότι η Βουδαπέστη, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δεν θα προωθήσει μια τελική συμφωνία για δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων της G7 προς την Ουκρανία μέχρι να γίνουν οι  προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθυστερώντας την απόφασή της για το χρονοδιάγραμμα της ανανέωσης των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Μιλώντας στο Στρασβούργο, ο Ορμπαν είπε ότι εάν εκλεγεί στις ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα αρχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία αμέσως μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Ματίας Μιρς

Ο νέος γενικός γραμματέας του SPD

Ο Ματίας Μιρς ήταν μέχρι τώρα στη δεύτερη γραμμή στελεχών του SPD. Από χθες είναι ο νέος γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την αιφνίδια – για λόγους υγείας – παραίτηση του Κέβιν Κίνερτ. Ο νέος μάνατζερ του SPD στο «Βίλι-Μπραντ-Χάους» επωμίζεται τη βαριά αποστολή να οργανώσει τον προεκλογικό αγώνα του βαλτωμένου δημοσκοπικά SPD για τις παγγερμανικές εκλογές, το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2025. Θα είναι «εκλογές καμπή» είπε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως νέος «στρατηγός» του SPD. O Μιρς, όπως και ο παραιτηθείς Κίνερτ, προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του SPD, είναι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διαφοροποιήθηκε από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Μεταναστευτικό, θέλει χαλάρωση του «φρένου χρέους», ρίχνει βάρος στην κοινωνική συνοχή, την οικολογία. Παρά τις διαφορές, ο καγκελάριος και υποψήφιος Σολτς «μπορεί να στηριχθεί 100% πάνω μου», διαβεβαίωσε. Σε αυτά τα μέτωπα θα μετρηθεί με τo δεξιό «CDU του Φρίντριχ Μερτς», που παίρνει διαζύγιο από το κεντρώο «CDU της Μέρκελ».