Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους έρχεται στο τέλος του χρόνου ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) του πολίτη, ο οποίος θα αποτυπωθεί στις νέες ταυτότητες και θα αποτελεί πλέον το κύριο στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο χρόνο, η πρεμιέρα του νέου αριθμού έχει αναβληθεί τρεις φορές!

Η πολυαναμενόμενη άφιξη του ΠΑ (εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2023) «σκόνταψε» στις σοβαρές αιτιάσεις – διαπιστώσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για το περιεχόμενο των νέων ταυτοτήτων, για τις οποίες, μόλις πρόσφατα, επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 150.000 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση 32 / 2024 της ΑΠΔΠΧ, που εκδόθηκε στις 23/9/2024, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Αναφορικά με τα στοιχεία που περιέχει το νέο δελτίο ταυτότητας προκύπτει ότι στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης (τσιπ) αποθηκεύονται, εκτός από τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα, το επώνυμο πατέρα, επώνυμο μητέρας, ο Δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης του δελτίου.

Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα υποχρεωτικά στοιχεία κατά το άρθρο 3 παρ. 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1157 και η συμπερίληψή τους στο νέο δελτίο ταυτότητας, προκύπτει, σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς του υπευθύνου επεξεργασίας, από την εφαρμογή εθνικών νομικών διατάξεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και στοιχεία τα οποία έχουν κριθεί παράνομα ή/και αντισυνταγματικά, χωρίς να έχουν ρητώς καταργηθεί ή τροποποιηθεί με νεότερο νόμο…».

Ηδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρεί στις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις και προσαρμογές με βάση την απόφαση της ΑΠΔΠΧ, γεγονός που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και τον ΠΑ. «Ξεμπερδεύουμε, επιτέλους, εντός των ημερών με τον Προσωπικό Αριθμό.

Ηδη, γίνονται οι απαιτούμενες αλλαγές και θα προχωρήσουν όλα εντός τριμήνου» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι έχουν απομείνει πλέον ελάχιστες τυπικές και τεχνικές διαδικασίες.

Ο ΠΑ θα επαληθεύει τα στοιχεία του πολίτη, αντικαθιστώντας τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, όπως και κάθε άλλον αριθμό – στοιχείο πιστοποίησης της ταυτότητας ενός ατόμου. Με την εφαρμογή του ΠΑ, η διαδικασία ταυτοποίησης αναμένεται να γίνει πιο απλή και αποτελεσματική, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Η χορήγηση του ΠΑ στους πολίτες, πιθανότατα από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myinfo, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η όλη διαδικασία θα λειτουργεί ως εξής: ο πολίτης θα μπαίνει αρχικά στην πλατφόρμα myinfo για να διαμορφώσει τον μοναδικό ΠΑ του, ο οποίος θα αποτελείται από ένα γράμμα του αλφαβήτου που θα πρέπει να είναι διαθέσιμο και στη λατινική γλώσσα (δηλαδή Κ, Μ, Ν, Ο κ.ο.κ., αλλά όχι Ψ, Θ, Ω κ.λπ.), από δύο αριθμητικά ψηφία και από ολόκληρο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης από τα τρία επιπλέον αλφαριθμητικά στοιχεία που θα προστεθούν στον ΠΑ, θα επιλέγει τα δύο (το γράμμα και έναν αριθμό), ενώ η πλατφόρμα myinfo θα επιλέγει το τρίτο στοιχείο (έναν αριθμό), που ουσιαστικά θα «κλειδώνει» ολόκληρο τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα αποθηκεύεται πλέον και στις νέες ταυτότητες.

Με τη χρήση του ΠΑ στις δημόσιες συναλλαγές, δεν θα χρειάζονται άλλοι αριθμοί ταυτοποίησης όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ ή ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ΑΦΜ δεν θα καταργηθεί, καθώς παραμένει βασικός πυλώνας του ΠΑ.

Ο ΠΑ θα εκδίδεται μία φορά και θα παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του φυσικού προσώπου. Θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε άτομο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.