Βαριά καμπάνα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μια συνεδρίαση αρκετών ωρών, η Ολομέλεια της Αρχής αποφάσισε ότι θα επιβάλει πρόστιμα στη ΝΔ και σε δύο στελέχη της, τον τέως γραμματέα του τομέα Αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο, και τον τέως γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων, Μένιο Κορομηλά. Ενώ έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην Ασημακοπούλου ως παραλήπτρια της επίμαχης λίστας και αποστολέα των emails σε απόδημους ψηφοφόρους.
Το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν στη ΝΔ και στα εμπλεκόμενα στελέχη θα το μάθουμε όταν εκδοθεί η απόφαση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κινείται σε παρόμοια επίπεδα. Σας είχα γράψει τις προηγούμενες ημέρες όλο το παρασκήνιο της έρευνας της υπόθεσης αυτής, των καταθέσεων και των διαβουλεύσεων. Οι οποίες υπήρξαν… επεισοδιακές σε ό,τι αφορά το αν θα επιβληθεί ή όχι πρόστιμο στη ΝΔ, με μέλη της Αρχής να αλλάζουν και να ξαναλλάζουν γνώμη εντός του τελευταίου δεκαημέρου… Για την ιστορία πάντως, εξ όσων μαθαίνω, στο τέλος μειοψήφησαν δύο, που στάθηκαν αντίθετοι στην απόδοση ευθυνών στο κόμμα.
Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον
Για το ποιος ήταν ο υπεύθυνος για αυτή τη διαρροή ίσως βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την τελική απόφαση της Αρχής. Αν και η υπόθεση θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι επέμειναν μέχρι τέλους να τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Η Ασημακοπούλου στον Θεοδωρόπουλο που της έστειλε τα επίμαχα στοιχεία μέσω WhatsApp. Ο Θεοδωρόπουλος στην κομματική ιεραρχία και στον Κορομηλά, από τον οποίο είχε λάβει το αρχείο, επίσης μέσω WhatsApp. Και ο Κορομηλάς στον τέως ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή.
Ετερόκλητη συμμαχία από ανεξάρτητους
Ενδιαφέρουσα είναι η «συμμαχία» μεταξύ 9 ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να πετύχουν κάποια από τα προνόμια των κοινοβουλευτικών ομάδων που στερήθηκαν ως «μοναχικοί καβαλάρηδες». Π.χ., να αποκτήσουν γραφείο, να αναδείξουν εκπρόσωπο στη Διάσκεψη των Προέδρων ή/και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Παρότι προβάλλεται ως «τεχνικό» ζήτημα, για λόγους λειτουργικότητας, ε, όπως και να το κάνουμε, είναι κάπως… γαργαλιστικό πολιτικά η ετερόκλητη σύνθεση της ομάδας, που περιλαμβάνει από την Αθηνά Λινού ως τον Μάριο Σαλμά, τους δύο πρώην βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας αλλά και πρώην Σπαρτιάτες. Ελπίζω για εκείνο το γραφείο να βγάλουν βάρδιες γιατί, αν συνυπάρξουν μερικοί εκεί μέσα, φοβάμαι ότι δεν θα κρατήσει για πολύ το πρότζεκτ.
Στήριξη στο νομοσχέδιο
Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τρεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν Ναι επί της αρχής, μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που τέθηκε χθες σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Ο ένας εκ των τριών που υπερψήφισε ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης, που είναι ήδη με το ένα πόδι πίσω στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι άλλοι δύο όμως ήταν η Αθηνά Λινού πρώην του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κατσιβαρδάς πρώην των «Σπαρτιατών». Η πρώτη ρωτήθηκε πάντως μετά και απάντησε πως θα ψηφίζει κάθε νομοσχέδιο ανάλογα με την κρίση της και πως το εν λόγω το έκρινε θετικά.
Πονοκέφαλος με εφέδρους
Μπελάς είναι για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων οι περιπτώσεις στρατιωτών που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις φορώντας τις στολές τους. Ως τώρα έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις, ένας έφεδρος αξιωματικός και ένας στρατιώτης που υπηρετεί στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), που απηύθυνε χαιρετισμό σε αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Για τον δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα για να αποδοθούν και οι προβλεπόμενες ποινές. Γενικώς όμως δεν βλέπω διάθεση να αποκτήσει διαστάσεις το θέμα.
Υποδοχή Ερντογάν στους ψευτομουφτήδες
Επίσημη συνάντηση είχε ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα με τους δύο ψευτομουφτήδες, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, με αφορμή την παρουσία τους σε θρησκευτική τελετή για τη μνήμη των θυμάτων στη Γάζα. Στη συνάντηση, εκτός από τον Ερντογάν, τον Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουσταφά Τραμπά (από την Κομοτηνή και την Ξάνθη αντιστοίχως) παρόντες ήταν και ο Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν. Παρότι δεν έγιναν δηλώσεις, από τις διαρροές στον Τύπο η παρουσία του τελευταίου εξηγείται από το ότι φέρονται να συζήτησαν το «κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη» και άλλες «παραβιάσεων δικαιωμάτων».