Η χρονική στιγμή του νέου πακέτου τόνωσης της Κίνας δεν είναι τυχαία. Φτάνοντας λίγο πριν από την 75η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας, η ανακοίνωση έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.
Αυτή τη φορά, ο παγκόπακέτο τόνωσηςσμιος αντίκτυπος του πακέτου τόνωσης της Κίνας θα εξαρτηθεί από αρκετούς βασικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και το εύρος της, η επιτυχία της στην ενίσχυση της εγχώριας ανάπτυξης και η ισχύς των οικονομικών δεσμών της χώρας με άλλες χώρες.
Το τρέχον πακέτο κινήτρων αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία. Πρώτον, αυξάνει τη ρευστότητα μειώνοντας τα βασικά επιτόκια κατά 20 μονάδες βάσης, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων κατά 50 μονάδες βάσης και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης. Δεύτερον, επιδιώκει να αναζωογονήσει τον τομέα των ακινήτων μειώνοντας την ελάχιστη προκαταβολή για αγορές νέων κατοικιών. Αυτό συμπληρώνεται από πρόσθετα μέτρα από τις τοπικές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της ζήτησης για αγορές κατοικιών. Τρίτον, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σύντομα, πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μεταφορές μετρητών σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και οικογένειες με μικρά παιδιά.
Εάν τα κινεζικά νοικοκυριά γίνουν πιο πρόθυμα να ξοδέψουν, χώρες που παράγουν προϊόντα πολυτελείας ή προσελκύουν κινέζους τουρίστες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίου. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να βιώσουν πιο περιορισμένα κέρδη αυτή τη φορά, λόγω των πολλών εμπορικών περιορισμών και των απαγορεύσεων εξαγωγών τεχνολογίας που έχουν επιβάλει στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, και σημαντικοί παραγωγοί εμπορευμάτων όπως η Χιλή και η Αργεντινή, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση της κινεζικής ζήτησης για βασικά προϊόντα και βιομηχανικές εισροές.
Το πακέτο τόνωσης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της κινεζικής ανάπτυξης. Ωστόσο, για να ξεκλειδώσει η Κίνα το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό της δυναμικό, πρέπει επίσης να εφαρμόσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα περιλαμβάνει περαιτέρω βελτιώσεις στο επιχειρηματικό κλίμα για όλες τις επιχειρήσεις, ιδίως μη κρατικές και ξένες επιχειρήσεις. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα ενθάρρυναν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν και να καινοτομήσουν περισσότερες, και να παρακινήσουν τα νοικοκυριά να ξοδέψουν περισσότερα. Η ισχυρότερη κινεζική ανάπτυξη όχι μόνο θα βελτιώσει τους πολίτες της, αλλά θα δημιουργήσει και μεγαλύτερες θετικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο.