Την «Καλημέρα» του μας λέει και σήμερα ο Αρκάς.

Ο σκιτσογράφος, στην ανάρτηση της Παρασκευής έχει μια εύλογη απορία. Συγκεκριμένα, βλέπουμε μια μεγάλη αράχνη να αναρωτιέται: «Μα, γιατί τυλίγει την εφημερίδα ρολό; Πως θα την διαβάσει τώρα ο ηλίθιος;»

Λίγα λόγια για της αράχνες

Το ενδιαφέρον σε αυτό το σκίτσο βρίσκεται στο γεγονός πως πρόκειται, αρχικά, για μια αράχνη η οποία κάνει το σχόλιο αυτό. Ως γνωστόν κάποια είδη αράχνης κατά την παγίδευση της λείας τους, τυλίγουν τα θύματά τους με σκοπό να τα καταναλώσουν αργότερα.

YouTube video player

Συγκεκριμένα, οι αράχνες που χρησιμοποιούν νήμα για να συλλάβουν θήραμα χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές. Οι αράχνες εδάφους κατασκευάζουν σωλήνες με επένδυση από νήμα, μερικές φορές σχηματίζουν καταπακτές, από τις οποίες βγαίνουν για να συλλαμβάνουν τα εισερχόμενα έντομα.

Άλλες αράχνες, που ζουν σε στοές, τοποθετούν ιστούς από μετάξι γύρω από την είσοδο της στοάς. Οι δονήσεις των νημάτων ενημερώνουν την αράχνη για την παρουσία ενός θύματος. Ο ακανόνιστος τριδιάστατος ιστός των αραχνών της οικογένειας «Theridiidae» εκτοξεύει νήματα με κολλητική ουσία.

Όταν ένα έντομο πιαστεί στον ιστό, στην προσπάθειά του να απαγκιστρωθεί περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Εάν σπάσει κάποιο νήμα τότε, λόγω της ελαστικότητάς του τραβάει το έντομο προς το κέντρο του ιστού. Αν και η κατασκευή του ιστού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, συνήθως τελειώνει σε μια ώρα. Ένας ιστός καταστρέφεται κατά τη διάρκεια της σύλληψης του θηράματος, γι’ αυτό και οι περισσότερες αράχνες τον επισκευάζουν συχνά.

Οι τρόποι με τους οποίους οι αράχνες αποφεύγουν να μπλέκονται στα δικά τους πλέγματα δεν είναι πλήρως κατανοητοί σ’ εμάς, ούτε ο μηχανισμός κοπής των εξαιρετικά ελαστικών νημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ιστού.