Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης μετά τις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Όπως είπε η κ. Παγώνη μιλώντας στο MEGA, οι ιώσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, ενώ οι ευπαθείς ομάδες όπως ήταν αναμενόμενο έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
«Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι».
Ακολούθως διευκρίνισε ότι απαιτούνται δεκαπέντε ημέρες για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα μετά το εμβόλιο γρίπης. «Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε, αντιμετωπίζεται» πρόσθεσε.
Παγώνη: «Δεν ανησυχούμε για τον Μάρμπουργκ»
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στον ιό Μάρμπουργκ που εντοπίστηκε στη Ρουάντα αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος με δύο κρούσματα στη Γερμανία, θέτοντας τις υγειονομικές αρχές της χώρας σε συναγερμό.
Τα δύο άτομα μπήκαν στη χώρα από τη Ρουάντα και εντοπίστηκαν θετικά στο ιό, με αποτέλεσμα να μπουν σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ.
«Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά» καθησύχασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Όσον αφορά το κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας ανέφερε ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».
Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε ότι «τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».
Για το νοσοκομείο της Δράμας, τέλος, η κ. Παγώνη επιβεβαίωσε ότι έχει πολλά προβλήματα: «Δεν έχουμε παθολόγους, έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».