Δεσμεύτηκα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ το 2021 για ενότητα, ανανέωση, πολιτική αυτονομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, εν όψει της εκλογικής μάχης της 13ης Οκτωβρίου.
Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Ανδρουλάκης, διερωτήθηκε αν είχε πολιτική αυτονομία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ένας να ισχυριστεί ότι μία απόφασή μας στη Βουλή είναι προϊόν πίεσης συμφερόντων. Είχα ισχυρή πολιτική αυτονομία από κάθε είδους εξάρτηση και το αποδεικνύει η πολιτική μου πορεία. Είχαμε ανανέωση; Παντού νέοι άνθρωποι. Αυτοδιοίκηση, Βουλή, κόμμα και είχαμε ενότητα».
«Πετύχαμε πολλά, τα δύσκολα είναι πίσω μας»
Συμπλήρωσε πως «ας δουν, οι 300.000 ψηφοφόροι μας -που τους καλώ να έρθουν ξανά την Κυριακή-, την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, την κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία και την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Κάναμε διαδικασίες με διαφάνεια και πολιτικό πολιτισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χαμός. Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα πενήντα του χρόνια στο Ζάππειο με όλους τους προέδρους μαζί, με όλα μας τα στελέχη, ενωμένοι. Η Νέα Δημοκρατία γιόρτασε χωρίς αυτό το περιβάλλον. Πετύχαμε πολλά. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα μαζί τα επόμενα χρόνια».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως όταν ξεκίνησε ως πρόεδρος «με ρωτούσαν με ποιον θα πας και όλοι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μάς αντιμετώπιζαν ως κυβερνητικό συμπλήρωμα. Τώρα με ρωτούν με ποιους θα κυβερνήσεις και αυτό δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ πια είναι σε μία νέα πορεία και αποτελεί κατάκτηση με αγώνες και προσπάθεια. Θεωρώ ότι αυτό τίμησαν οι ψηφοφόροι μας την προηγούμενη Κυριακή».
Για το ναυάγιο του ντιμπέιτ – «Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας»
Όσον αφορά το ναυάγιο του ντιμπέιτ, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «σήμερα έχω τη μεγάλη μου ομιλία στη Θεσσαλονίκη. Δεν έκανα πριν την πρώτη Κυριακή καμία ομιλία ως υποψήφιος πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, είχα χρέος λοιπόν να κάνω. Το ερώτημα είναι, έχετε δει εσείς ντιμπέιτ Σάββατο; Όταν θες να κάνεις ντιμπέιτ δεν βάζεις δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη και μετά να λες ότι εγώ είχα ομιλία στον Πύργο. Δεν είχα καμία ομιλία στον Πύργο, μπήκε την Τρίτη το μεσημέρι όταν καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί το δημοτικό συμβούλιο».
Πρόσθεσε ότι «δεν γνώριζε ο κ. Δούκας ότι θα περάσει πιθανώς στον δεύτερο γύρο για να μη βάλει δημοτικό συμβούλιο την κατεξοχήν ημέρα που γίνονται τα ντιμπέιτ; Υπάρχουν και κάποια όρια. Δε θα έκανα καμία ομιλία ως υποψήφιος πρόεδρος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας γιατί ο δήμαρχος ενώ γνώριζε ότι πιθανόν να είναι στον δεύτερο γύρο προγραμμάτισε δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη που είναι η ημέρα που γίνονται τα ντιμπέιτ;», τονίζει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν κάποιος κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος, δεν βάζει ένα γεγονός που δεν έχει σχέση με τη διαδικασία αυτήν την ημέρα που κατεξοχήν γίνονται τα ντιμπέιτ. Εγώ δεν έχω αρνηθεί ποτέ τον δημόσιο διάλογο, έχω κάνει 6 ντιμπέιτ στην πολιτική ζωή μου. Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας».
«Θα εντείνω την προσπάθεια να βρω και να έρθουν κοντά μας ακόμη περισσότεροι άνθρωποι»
Ερωτηθείς για την αξιοποίηση των συνυποψηφίων του, τόνισε ότι «αυτή η διαδικασία έχει αναδείξει σημαντικά πρόσωπα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε εξαιρετικούς βουλευτές, εξαιρετικά στελέχη και, νομίζω, ότι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί προγραμματικά και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού για το θέμα της κυβερνησιμότητας είναι η παράταξή μας. Θα εντείνω κι άλλο την προσπάθεια να βρω και να έρθουν κοντά μας ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από την κοινωνία. Υπάρχει μία ανάγκη που πρέπει να καλύψει μία ομάδα: να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα βελτιώσει με έναν ριζοσπαστικό τρόπο το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και τα προβλήματά του».
Ως προς τις οργανωτικές και επικοινωνιακές αλλαγές, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «δεν μιλώ με εσωτερικούς όρους, ούτε με 80%-20%, ούτε με 70%-30%, ούτε με Αθήνα – περιφέρεια. Η άποψή μου είναι ότι χρειάζεται πιο ριζοσπαστική επικοινωνία και πόρτα – πόρτα δουλειά ειδικά στα αστικά κέντρα, γιατί εκεί ο κόσμος δεν έχει το περιθώριο να κάνει δημόσια συζήτηση όπως γίνεται στην περιφέρεια, οι ρυθμοί ζωής δυστυχώς είναι πιο σκληροί».
Τόνισε καταληκτικά πως «πρέπει, λοιπόν, εμείς να πάμε σε αυτόν τον κόσμο, να του πούμε τις λύσεις μας για τα ενοίκια, για την υγεία, για την ενεργειακή κρίση, για τα εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς είναι ακόμα στη μνημονιακή εποχή -όταν μόνο το 25% καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις ενώ θα έπρεπε βάσει των κοινοτικών οδηγιών να είναι το 80%-, όταν η κυβέρνηση προεκλογικά με πελατειακούς όρους καθορίζει τον κατώτατο μισθό ενώ θα έπρεπε να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να μιλήσουμε στους πολύ φτωχούς συνταξιούχους για το νέο ΕΚΑΣ που αφορά 350.000 άτομα, για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αλλά πόρτα – πόρτα».