Οχι μόνο η λίστα των 45 μέτρων που εξαγγέλθηκαν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ή επείγοντα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά επιπλέον μεταρρυθμίσεις οι οποίες… μεταφέρονται χρόνο με τον χρόνο από (μπλε) φάκελο σε φάκελο περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό του 2025. Οι τελευταίες μπαίνουν στην κορυφή προτεραιοτήτων των υπουργών στους επόμενους μήνες, ταυτόχρονα με τη διπλή ανάγκη της κυβέρνησης αφενός να δείχνει αντανακλαστικά στα έκτακτα της καθημερινότητας, αφετέρου να ενισχύεται προγραμματικά με νέες δράσεις. Το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η απήχηση της κυβέρνησης στην κοινωνία απαιτεί πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα και, απορρίπτοντας τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ξορκίζει μια – γνώριμη – μαύρη τρύπα: αυτή των ψηφισμένων ή δρομολογημένων, πλην όχι εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων.

Εκκρεμότητες

Σε μια περίοδο καθοριστικών διεργασιών στην αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βγαίνει μπροστά με προβολή της «κοινωνικής» πολιτικής και με «θετικό» λόγο στην οικονομία και οι υπουργοί βγάζουν από τα συρτάρια εκκρεμότητες που κρατούν στη θεωρία ή ημιτελείς μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης περιόδου. Ενδεικτικό ότι στις 151 «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» για το 2025 επαναλαμβάνονται «τίτλοι» από τα υπουργικά σχέδια δράσης του 2024 ή και του 2023. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Προσωπικός Αριθμός ή, όπως έχει εξαγγελθεί πολλάκις, η «ενιαία εικόνα του πολίτη» στο Δημόσιο. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ που ακουμπά το γαλάζιο αφήγημα μιας δημόσιας διοίκησης λιγότερο χαοτικής και κοντά στον πολίτη και για το οποίο αναμένονται εξελίξεις στο τέλος του έτους, η κυβέρνηση δοκιμάζεται μεταξύ άλλων σε επίπεδο διυπουργικού συντονισμού.

Δεύτερη περίπτωση είναι  Δικαστική Αστυνομία, η νέα δομή δύο τμημάτων (πολιτικό και ένστολο προσωπικό) υποστήριξης του έργου των δικαστικών λειτουργών. Αν και οι πρώτοι 500 ένστολοι μοιράστηκαν στις εισαγγελίες, δεν είναι πλήρης η επιχειρησιακή λειτουργία: πρόκειται για ένοπλο σώμα αλλά εκκρεμεί η παράδοση του οπλισμού και αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου. Επίσης εξελίσσεται συνεννόηση με τις εισαγγελίες προκειμένου να τρέξει άλλος διαγωνισμός για τα οχήματά τους (μηχανάκια, συμβατικά ΙΧ, SUV). Ο στόχος αποδέσμευσης από τα δικαστήρια 2.200 αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. – που προσώρας παραμένουν – αφορά το δεύτερο μισό του 2025.

Αλλα δύο σημαντικά κεφάλαια του 2025 αφορούν, πρώτον, το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής που πρωτοακούστηκε προ διετίας και για το οποίο αναμένονται διαγωνισμοί στο τέλος του 2024 (άρα η ανέγερση κατοικιών το 2025 – 2026). Και, δεύτερον, το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ως μείζον θέμα για τους αγρότες. Ειδικά η αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση, με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται στα κάγκελα για καθυστερήσεις και λάθη.

Πέραν αυτών, οι συνεννοήσεις συνεχίζονται στο τρίγωνο Μαξίμου, υπουργείων και γενικής γραμματείας Συντονισμού έχοντας οδηγήσει στη χαρτογράφηση μεταξύ άλλων έξι οριζόντιων στόχων: περιφερειακή ανάπτυξη (το αφήγημα της «σύγκλισης»), αντιμετώπιση βίας (αθλητικής, ανηλίκων, ενδοοικογενειακής), κυβερνοασφάλεια, βιώσιμη κινητικότητα (οδική ασφάλεια, δημόσιοι χώροι, ΜΜΜ), καταπολέμηση διακρίσεων και στρατηγική για ΑμεΑ. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σημειώματα για το 2025, πάνω από έξι στις 10 μεταρρυθμίσεις (το 64,3%) αλλά και το 61,7% των επενδύσεων αφορούν την «παραγωγική» και την «κοινωνική Ελλάδα», ενώ αποτυπώνονται στοχεύσεις με ορίζοντα το 2027.

Στο «κοινωνικό» πεδίο, ενδεικτικά, οι εξής:

  • Εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων, 156 κέντρων υγείας.
  • Περισσότεροι από 10.000 νοσηλευτές, σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μ.ό. με 2,2 νοσηλευτές/κλίνη.
  • Μείωση αναμονής για χειρουργεία κατά 50%.
  • 150 πρότυπα και πειραματικά σχολεία.
  • Εστίες για 8.500 φοιτητές μέσω ΣΔΙΤ.
  • Περισσότερες από 20.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
  • 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική στέγαση.

Στο «παραγωγικό»:

  • Ανεργία κάτω από 8% το 2027.
  • 10.000 θέσεις εργασίας ετησίως (νέοι έως 29 ετών).
  • 10 έργα υποδομών εθνικής εμβέλειας.
  • 650 «πράσινα» λεωφορεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.
  • Μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
  • Βιολογικά προϊόντα: αύξηση γεωργικών εκτάσεων από 9,1% στο 16,4% το 2027.
  • Αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, δημιουργία 10 μαρινών.
  • 12μηνος τουρισμός, έσοδα 30 δισ. ευρώ ετησίως.