Πολλά μπορεί να ειπωθούν για τις προπονητικές ικανότητες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. ‘Η τη μεθοδολογία του. Το ταβάνι που μπορεί να έχει ως τεχνικός υπεύθυνος μιας ομάδας. Ωστόσο, ανεξάρτητα με τα ανωτέρω, ο Γιοβάνοβιτς μοιάζει λες και είναι η επιτομή του «ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Πράος και συνάμα δυναμικός, ηγετικός και ταυτόχρονα με διάθεση να ακούσει την άλλη άποψη. Κοντολογίς, με γνώση της δουλειάς και του πώς θα καταφέρει πράγματα.

Εως τώρα είχαμε να θυμόμαστε την «ωραία τρέλα» του Χρήστου Αρχοντίδη ύστερα από ένα 0-0 το ’83. Πέρασαν δεκαετίες για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα-έπος. Ο καλός Ιβάν, αν μη τι άλλο, δίνει ηρεμία στην ομάδα. Δεν κάνει παλαβομάρες ούτε ανακατεύει δίχως λόγο την τράπουλα, δίνοντας παραπάνω πληροφορίες , ενίοτε αχρείαστες, στο πλήρωμα.

Για να ειπωθεί διαφορετικά, κάνει τα απλά, άρα αυτά που συνήθως είναι τα δύσκολα. Δεν είναι διαθέσιμος εντελώς ξαφνικά ο Τσιμίκας; Κανένα ρίσκο, παραμένει ο σχηματισμός με τα δύο κεντρικά μπακ (Κουλιεράκης-Μαυροπάνος) και αριστερά πηγαίνει ο Γιαννούλης.

Λείπει λόγω τραυματισμού ο Ιωαννίδης; Στο βασικό σχήμα ο Παυλίδης και ο σέντερ φορ είπε «ευχαριστώ» στον κόουτς με τα δύο γκολ που σημείωσε σε μια μεγάλη δική του βραδιά καριέρας. Ποιος ο λόγος να αναζητεί ρηξικέλευθες ιδέες, να ρίχνει παραπάνω μέσους στην ενδεκάδα ή να εμπιστεύεται «ψευτοεννιάρια»;

Ολο αυτό, μην έχει κάποιος αμφιβολία, λέει αρκετά στα ενδότερα των αποδυτηρίων. Η εσωτερική ιεραρχία υπάρχει σε ένα μεγάλο βαθμό, οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται πως υφίσταται σχέδιο, εμπιστεύονται τον επικεφαλής της ομάδας και δεν νιώθουν ριγμένοι. Ναι, ασφαλώς και ορισμένοι που έχουν μείνει λίγο πιο πίσω δεν πετούν τη σκούφια τους όταν δεν παίζουν, ποιος όμως αρνείται ότι σύντομα θα κληθούν να δώσουν λύσεις;

Κάπως έτσι το ματς της Κυριακής στο Γ. Καραϊσκάκης με αντίπαλο την Ιρλανδία, πάει ολοταχώς για sold out. Εως πριν από λίγους μήνες, αυτό καθόλου αυτονόητο δεν ήταν. Γιατί η εθνική ομάδα είχε χάσει τον δρόμο της και τη σύνδεση με το ευρύ κοινό, υπέφερε από αντιπάλους υποδεέστερους και έχανε προκρίσεις ή ευκαιρίες που έδειχναν δικές της.

Τώρα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απολαμβάνει μια δημοφιλία που λίγοι προπονητές βίωσαν στο παρελθόν, με άνεση πηγαίνει σε κάθε γήπεδο της Επικράτειας ώστε να δει ποδοσφαιριστές, του ζητούν λες και είναι star του σινεμά να βγάλει selfie και με τα αποτελέσματά του στην ομάδα την ξανακάνει μόδα. Ένα κύμα που δείχνει να φουσκώνει και αν συνεχίσει έτσι, οι πάντες θα θέλουν να …ταξιδέψουν μαζί του!

Ναι, με καπετάνιο τον Γιοβάνοβιτς που ήταν στον ΑΠΟΕΛ και χάρηκε ωραίες πορείες στην Ευρώπη, έκανε πολλά στον ΠΑΟ προτού τον «καθαρίσουν» σε μια νύχτα, αλλά δεν βρήκε άλλη δουλειά στα μέρη μας ίσως γιατί τον υποτίμησαν αρκετοί. Επί του παρόντος, όλο αυτό συνεπάγεται ένα ευχάριστο σκηνικό και εξέλιξη για την εθνική Ελλάδας.