Μπόρις Τζόνσον

Τώρα υποστηρίζει τον Τραμπ!

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τον Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο το 2021, εκτιμώντας εκ των υστέρων ότι ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν προσπαθούσε να ανατρέψει το Σύνταγμα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη ήταν η ειρηνική μετάβαση της δημοκρατικής εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη» και πρόσθεσε πως το ίδιο πρέπει να γίνει και τον Νοέμβριο στην αναμέτρηση του Τραμπ με τη σημερινή αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μπόρις Τζόνσον, η άρνηση του Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και το γεγονός ότι έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία «δεν τον καθιστά ακατάλληλο» να εισέλθει ξανά στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο όταν ήταν στην εξουσία ο Τζόνσον είχε καταδικάσει ως «απολύτως λανθασμένη» τη στάση του πρώην προέδρου γιατί ενθάρρυνε την «επαίσχυντη» αντίδραση των υποστηρικτών του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Μολδαβοί, πρέπει να ψηφίσετε»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Μολδαβούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 20ής Οκτωβρίου που σχετίζεται με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κισινάου, όπου είχε συνομιλίες με τη φιλοδυτική πρόεδρο Μάγια Σάντου. Η Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία με 2,5 εκατ. κατοίκους, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, διενεργεί δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της ένταξης στην ΕΕ ως «στρατηγικού στόχου» στο Σύνταγμα της χώρας. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες η Σάντου επιδιώκει την επανεκλογή της για δεύτερη θητεία. Οι Αρχές της Μολδαβίας καταγγέλλουν σοβαρή ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές, κάτι που η Μόσχα αρνείται. «Καλώ τους Μολδαβούς να εκφράσουν με την ψήφο τους την ελεύθερη επιλογή τους», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Εναπόκειται σε εσάς, τους Μολδαβούς, να αποφασίσετε και κανείς δεν μπορεί να αναμειχθεί».

Μπαράκ Ομπάμα

Ενεργά στην εκστρατεία της Χάρις

Στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις μπαίνει ενεργά ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Μάλιστα επέλεξε να ξεκινήσει πραγματοποιώντας εμφάνιση στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσιλβάνια. Το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών περίμενε μέχρι τον τελευταίο μήνα πριν από τις εκλογές για να «εκμεταλλευθεί» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, μια από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες των Δημοκρατικών, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει τελικά να προσφέρει στην υποψήφια του κόμματος προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη για την προεδρία. Είναι κάποια που πέρασε όλη τη ζωή της να δίνει μάχες για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ακουστούν», είχε τονίσει τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών ο Ομπάμα, προσαρμόζοντας το σύνθημα της δικής του εκστρατείας («Yes we can») σε «Yes she can». Στη συνέχεια θα περιοδεύσει και στις άλλες έξι αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.