Σε ότι αφορά την μακροζωία λίγα είναι τα μέρη του κόσμου που έχουν βιώσει τόσο ραγδαίες αλλαγές όσο η Σιγκαπούρη.
Στη νησιωτική πόλη-κράτος η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν αλματώδης τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το BBC.
Ένα παιδί που γεννιόταν εκεί το 1960 ήταν πιθανό να ζήσει μόνο μέχρι τα 65, αλλά ένα παιδί που γεννιέται σήμερα στη Σιγκαπούρη αναμένεται να ζήσει πάνω από 86 χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Επιπλέον, ο αριθμός των εκατοντάχρονων στη Σιγκαπούρη διπλασιάστηκε κατά τη δεκαετία 2010-2020.
Αυτό το τεράστιο άλμα στη μακροζωία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσεκτική κυβερνητική πολιτική και τις επενδύσεις.
Η έκτη «Μπλε Ζώνη» στον κόσμο
Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, η Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2023 η έκτη «Μπλε Ζώνη» στον κόσμο.
Η έννοια της Μπλε Ζώνης επινοήθηκε από τον δημοσιογράφο του National Geographic Dan Buettner, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εντόπισε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια.
Την μακροζωία αυτή την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, τρόπου ζωής, διατροφής και κοινοτικής οργάνωσης.
Μάλιστα η Σιγκαπούρη ήταν η πρώτη περιοχή που προστέθηκε στις Μπλε Ζώνες εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο έχει ένα στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Εκεί η μακροζωία των ανθρώπων δικαιολογείται περισσότερο από τις πολιτικές που προωθούνται παρά από τις μακροχρόνιες πολιτιστικές παραδόσεις των άλλων μελών της Μπλε Ζώνης, όπως η Ικαρία στην Ελλάδα ή η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα.
Το σύστημα υγείας
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βιώσει τις εκάστοτε κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής, και έχουν παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο έχουν επέλθει αλλαγές στην υγεία και την ευεξία τους.
«Η βαριά φορολόγηση των τσιγάρων και του αλκοόλ σε συνδυασμό με την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στο δημόσιο χώρο όχι μόνο βελτιώνει την ατομική υγεία αλλά αναβαθμίζεται τους δημόσιους χώρους, καθιστώντας τους πιο φιλόξενους και πιο καθαρούς. Τέρμα το παθητικό κάπνισμα!», σύμφωνα με έναν κάτοικο.
Ο ίδιος έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε για τον χαρακτηρισμό της Σιγκαπούρης ως «Μπλε Ζώνη», κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και γάλακτος καρύδας που χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα.
Αλλά ακόμη και στην διατροφή παρατηρούνται παρεμβάσεις από το κράτος.
Κάποια από αυτά τα μέτρα, είναι οι υποχρεωτικές διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα και η μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά, μέτρα τα οποία «έχουν κάνει αισθητή διαφορά».
Ταυτόχρονα το σύστημα υγείας της Σιγκαπούρης έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις τόσο για την ποιότητα της περίθαλψης όσο και για την διατήρηση του χαμηλού κόστους των νοσηλείων.
Ο δείκτης ευημερίας Legatum 2023 κατέταξε τη χώρα στην καλύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την υγεία των πολιτών και την προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη.
Η σημασία της φύσης
Αλλά δεν είναι μόνο η υγειονομική περίθαλψη που παίζει ρόλο στο να ζουν οι κάτοικοι περισσότερο.
Άλλες πολιτικές, όπως οι αξιοπιστία των δημόσιων συγκοινωνιών ενθαρρύνουν το περπάτημα και την καθημερινή άσκηση.
Ταυτόχρονα δίνεται προτεραιότητα στο να διατηρείται η χώρα καθαρή και όμορφη πράγμα που δίνει στους κατοίκους μια αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.
Οι κυβερνητικές πολιτικές δίνουν προτεραιότητα στην απρόσκοπτη ενσωμάτωση των πάρκων, των κήπων και των προστατευόμενων τμημάτων φύσης στο αστικό τοπίο. Χάρη σε αυτό η περιοχή έχει κερδίσει τη φήμη της «πόλης των κήπων»», δήλωσε ο Charu Kokate.
«Έχοντας ζήσει στη Σιγκαπούρη για περισσότερα από 15 χρόνια, εντυπωσιάζομαι συνεχώς από τον τρόπο με τον οποίο η Αρχή Αστικής Ανάπλασης σχεδιάζει σχολαστικά την πόλη. Η εστίασή τους στη βιωσιμότητα, την αποτελεσματική αξιοποίηση της γης και την ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στην αστική ζωή είναι αξιοσημείωτη».
Ένα από τα αγαπημένα της μέρη που επισκέπτεται ο Charu Kokate είναι οι Βοτανικοί Κήποι της Σιγκαπούρης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ο μοναδικός τροπικός κήπος που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Τα δημόσια πάρκα χρησιμεύουν ως επίσης σημείο συνάντησης για τος ανθρώπους, ένας παράγοντας που όλοι οι ερευνητές μακροζωίας συμφωνούν ότι είναι απαραίτητος για μια μακρά και υγιή ζωή.
«Από τους νέους μέχρι τους ηλικιωμένους, θα βρείτε ένα ευρύ δημογραφικό κοινό που ασχολείται με την τακτική άσκηση, την οποία ενθαρρύνουν τα πολυάριθμα δημόσια πάρκα, υπαίθριες γωνιές γυμναστικής και τα τμήματα αθλητισμού που είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλη την πόλη», δήλωσε ο Syazwani.
Το τίμημα της μακροζωίας
Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να μετακομίσετε στην Σιγκαπούρη πρέπει να αναλογιστείτε ότι τίποτα δεν έρχεται χωρίς κάποιο αντίτιμο.
Αν και η ποιότητα ζωής μπορεί να είναι υψηλή στη Σιγκαπούρη, το κόστος ζωής είναι ανάλογο.
Η χώρα κατατάσσεται συχνά ως ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο, με τον Mercer να την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μετά το Χονγκ Κονγκ.
Επιπλέον, το κράτος έχει αυστηρούς κανόνες και ποινές κατά της ρύπανσης, του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, των ναρκωτικών, ακόμη και του να περνάς τον δρόμο χωρίς διάβαση πεζών.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θεωρούν ότι οι κανονισμοί βοηθούν να παραμείνει η χώρα ένα ασφαλέστερο και πιο όμορφο μέρος για να ζει κανείς.
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι προσεκτικά ευθυγραμμισμένες με τις ανάγκες του πληθυσμού. Εστιάζουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής, στη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας και στη διατήρηση της κοινωνικής αρμονίας», δήλωσε ο Kokate.
«Η πολιτική σταθερότητα της Σιγκαπούρης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».