Οι αντιδράσεις των γαλάζιων για τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου στο πράσινο στρατόπεδο αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα όσα τους ανησυχούν. «Δεν φαίνεται στον ορίζοντα σοβαρή ανατροπή στους πολιτικούς συσχετισμούς», εκτιμούσαν μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ. Πίσω από αυτή την προσέγγιση υπάρχει η ανησυχία ότι τυχόν ισχυρότερη από τις νεοδημοκρατικές εκτιμήσεις ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ της «επόμενης ημέρας» στη δεξαμενή του μετριοπαθούς Κέντρου θα απειλούσε ευθέως την επικυριαρχία της μητσοτακικής ΝΔ. Πρόκειται άλλωστε για ακροατήρια που έχουν κάνει σαφές (και προσφάτως στην ευρωκάλπη) ότι δεν ρίχνουν εύκολα την «άγκυρά» τους σε κανέναν. «Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας, αλλά θέλουμε απέναντι σοβαρή αντιπολίτευση με κοστολογημένες προτάσεις», έλεγαν επίσης χθες οι γαλάζιες φωνές.

Πίσω από αυτή την πρόταση κρύβεται η αγωνία της κυβερνητικής παράταξης για τη δική της αποσυσπείρωση τον τελευταίο χρόνο – αυτή που έχει απελευθερώσει την εσωτερική κριτική. Λένε αλήθεια οι κυβερνώντες για την ανάγκη να αποκτήσουν αντίπαλο. Τον θέλουν… τόσο όσο ισχυρό βεβαίως, όχι σε επίπεδα που θα αμφισβητούσαν τη γαλάζια κυριαρχία, αλλά σε επίπεδα που θα επέτρεπαν στην κυβερνώσα παράταξη πολιτικές συγκρίσεις και συγκρούσεις. Η στρατηγική κατεύθυνση, η ρητορική και το ύφος του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν εφεξής εάν υπάρχει πράγματι προοπτική ανατροπών. Το κόμμα έχει το μομέντουμ για να εδραιωθεί σε βασικό αντιπολιτευτικό πόλο. Μένει να αποδείξει μέχρι ποιου σημείου θα μπορέσει να εκφράσει προσδοκίες, διεισδύοντας αποτελεσματικά σε κρίσιμα κοινά – στα μεσοστρώματα των αστικών κέντρων, για παράδειγμα.

Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού δεν θα καθοριστούν σήμερα αλλά τους επόμενους μήνες. Προς το τέλος του έτους (και στις μετρήσεις του Δεκεμβρίου) περιμένει άλλωστε και η ΝΔ, κι ας βιάζεται τώρα να προεξοφλήσει τη… μη ανατροπή συσχετισμών, να «διαβάσει» κατά πόσο τροποποιείται κι άλλο το τοπίο – που είναι ήδη αλλαγμένο (πιο δύσκολο) για την ίδια σε σχέση με το 2023 και το 2019, λόγω της τροχιάς φθοράς της, της κινητικότητας στα δεξιότερα, της διαλυτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, της ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ.